Първият български военен научно-изследователски кораб Св. св. Кирил и Методий“

...
Първият български военен научно-изследователски кораб Св. св. Кирил и Методий“
Коментари Харесай

Корабът Св. св. Кирил и Методий отплава днес от Варна към Антарктида

Първият български боен научно-изследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ отплава през днешния ден в 14:00 часа от Варна към Антарктида. Церемонията по изпращането ще стартира в 13:30 часа на Морската гара, оповестиха от Висшето военноморско учебно заведение в града.

Ръководител на 31-вата експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев. Участниците в нея ще изпълнят серия планове на остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. Сред дилемите им ще бъде да изследват дънните утайки към острова и съществуването на флора и фауна в тях. Освен това родните полярници ще продължат да изследват сушата за находища от потребни изкопаеми.

Капитан на кораба е кап. II сан Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, измежду които трима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение. Очаква се плаването да продължи към 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън.

В 31-вата експедиция до Антарктида се включва и специфичният делегат на Българска телеграфна агенция Константин Карагьозов. На борда на кораба Агенцията ще има мобилен пресклуб. Той ще бъде единственият публицист, който ще взе участие в цялото корабоплаване и ще предава всекидневно за протичащото се както на борда на кораба, по този начин и в българската база на остров Ливингстън.

Корабът „ Св. св. Кирил и Методий “ е благосъстоятелност на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско учебно заведение, Софийският университет " Св. Климент Охридски " и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския байрак и присвояването на име на кораба бе извършен на 27 юли 2021 г.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР