Първите три осъдителни присъди по делото за опасните отпадъци, по

...
Първите три осъдителни присъди по делото за опасните отпадъци, по
Коментари Харесай

Условни присъди за трима от обвиняемите по делото за опасните отпадъци

Първите три неоправдателни присъди по делото за рисковите боклуци, по което обвинени са братята Атанас и Пламен Бобокови и някогашният заместник-министър на околната среда Красимир Живков, към този момент са факт.

Специализираният углавен съд утвърди споразуменията сред прокуратурата и някогашния началник на "Монбат Рисайклинг " Васил Богданов, някогашния началник на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и предприемача Айгюн Еминов, с които те се признават за отговорни, че са част от незаконна група, правила закононарушения против околната среда.

И тримата са с условни санкции - надлежно от една, една и половина и две години с тригодишен изпитателен период.

До месец се чака в съда да бъде импортиран обвинителният акт против останалите обвинени по делото за присъединяване в незаконна група за противозаконен импорт и преправка на боклуци. Сред тях са някогашният заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков и братята Атанас и Пламен Бобокови.

До месец се чака делото за рисковите боклуци да влезе в съда, а Богданов, Еминов и Савов да бъдат призовани като очевидци, сподели пред БНР прокурор Генка Брезашка. "Сключването на това съглашение е извънредно в поддръжка на тезата на Прокуратурата такава, каквато беше и е още през цялото време - за съществуването на такава проведена незаконна група, само че делото изобилства от доказателства - по този начин мога да кажа, тъй че сме изцяло спокойни ", уточни тя.

Прокурор Брезашка изясни по какъв начин признанията на тримата ще се отразят на доказването на виновността на останалите: „ Това води, с изключение на до откриване на обективната истина такава, каквато е. Но няма да утежни ситуацията на другите обвинени по никакъв метод, а ще способства за обосноваване на нашата обвинителна теза “.

Споразуменията са нормална процедура в Специализираната прокуратурата. В изключителни случаи съдът отхвърля да ги утвърди. Те носят на призналите виновността си доста по-ниски присъди, в това число и условни.

„ Споразумението е договорка. Като цяло прокуратурата счита, че плануваните и наложени към този момент от съда санкции, ще реализиран задачите на наказателния развой “, уточни Генка Брезашка.

Само преди дни Софийският областен съд разгласи за противозаконен 24-часовия арест на предприемача Пламен Бобоков. Той беше арестуван на 9 юли предходната година - малко откакто прокурори и чиновници на Бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор влязоха в постройката на президентската администрация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР