Първите сто дни на войната на Русия в Украйна предизвикаха

...
Първите сто дни на войната на Русия в Украйна предизвикаха
Коментари Харесай

100 дни война в Украйна: Идват тежки месеци в глобален мащаб 

Първите 100 дни на войната на Русия в Украйна провокираха най-голямото разселване в Европа след Втората международна война, опустошаване, военни дейности без забележим край, а също и продовоствена рецесия в международен мащаб, засегнала към този момент над милиард души. Последните седмици насочиха вниманието на света към Северодонецк - град, който бележи източния завършек на украинската линия, която Русия се стреми да пречупи. Войната е към този момент от дълго време в новия си стадий, в който артилерията и въздушните удари заместиха дългите колони от танкове, които видяхме през фувруари. Дузина селища в Източна Украйна са бомбардирани, някои от тях изцяло сринати към началото на юни. Северодонецк е сцена на тежки улични сражения и се чака да падне под съветски надзор, в случай че украинската войска не получи повече доставки на тежко оръжие и подкпления от свежи сили. Заместник-ръководителят на военното разузнаване на Украйна предизвести, че армията е съвсем без артилерийски муниции - Русия има 10 пъти повече артилерия, а западните оръжия идват постепенно.

Между 100 и 200 украински бойци умират в Източна Украйна на ден

Към 15 юни, Русия държи контрола върху всички жилищни региони на Северодонецк. Но украинската войска се е укрепила в индустриалната зона на завода “Азот ”, напомняйки за трагичната обстановка в Мариупол. И въпреки всичко териториалният надзор на украинската страна отслабва. Нетните облаги на Русия в Източна Украйна сред средата на април и края на май възлизат на малко над 450 квадратни километра. За момента нито Русия, нито Украйна наподобява евентуално да създадат съдбоносен пробив и тази патова обстановка ще продължи още месеци. Вместо това всяка от страните се надява да смачка другата във война на безсилие.

Загубите на Русия са съществени. Силите за навлизане бяха понижени до към 58% от предвоенната мощ доникъде на май. До 1 юни те спаднаха с още няколко %. Руските батальонни тактически групи, главните бойни формирования на съветската войска, започнаха военните дейности през февруари с към 600 души всяка; последните данни подсказват, че към края на май някои разполагат със единствено 60. Щетите по бронираната техника са изключително трагични: Русия е изгубила минимум 761 танка, над една трета от тях от началото на офанзивата в Донбас на 18 април.

Много по-малко се знае за положението на украинските сили. Западните публични лица не споделят нищо, което би могло да подкопае морала на Украйна, а доказателствата с отворен код за загуби, като изображения в обществените медии, са относително малко. Това, което е ясно обаче, е, че Украйна също е поела сериозен удар. На 31 май Владимир Зеленски, заяви, че 60 до 100 от неговите бойци умират всеки ден, като още 500 са ранени - проценти на загуби, сравними с някои борби от Втората международна война. Западни чиновници споделят, че тези цифри като цяло са точни. Моргата в Бахмут - град, който е непосредствена дестинация за украински бойци, починали в борби на изток, е претъпкана, а тела са оставяни извън. Към началото на юни броят на загиващите на фронта украински бойци доближи сред 100 и 200 на ден.

Ситуацията на фронта значително зависи от това коя страна може да подсигури по-стабилен поток от мощ, съоръжение и муниции. Владимир Путин до момента отхвърля да организира национална готовност на резервисти и наборни военнослужещи, само че има съществени сигнали, че министерството на защитата на Русия се пробва да притегли мъже с боен опит с обещанието да заплати пакети от 5000 $ на месец — шест до осем пъти над заплатата на лейтенант. В Далечния Изток, откъдето идват най-вече бойците за дейностите в Украйна, също тече дейна акция за набиране на мощ. 

Украйна има потребност от подкрепления и военно съоръжение

Проблемът на Украйна е друг. Киев разполага с богат източник на стимулирани новобранци, само че незадоволително хора, които да ги обучат. Броят на бъдещите новобранци за въоръжените сили е толкоз огромен, че има лист с чакащи от над месец, с цел да бъдат въведени. Това допуска, че в кратковременен проект ще бъде доста мъчно да се изградят шестте нови бригади – към 25 000 души – за които украински чиновник неотдавна сподели пред английската преса, че ще са нужни за огромна контраатака за връщане на земя на изток и юг.

На пръв взор оборудването би трябвало да бъде по-малкия проблем. Съединени американски щати, Австралия и европейските страни изпратиха още артилерия, муниции и други оръжия в Украйна през последния месец. Вашингтон, Англия и Германия също дадоха обещание ракетни установки, които могат да удрят към три пъти по-далеч от тези артилерийски системи. Те евентуално няма да дойдат задоволително бързо, с цел да спрат завладяването на Северодонецк и околните градове, като Лисичанск, който Зеленски посети персонално на 5 юни. Пентагонът споделя, че ще са нужни седмици, с цел да се обучат украинските сили на новите високомобилнати артилерийски ракетни системи (HIMARS).

Но в случай че войната се проточи с месеци или даже години, както в този момент чакат американските и европейските представители, тези оръжия ще играят жизненоважна роля. Украйна или е изчерпала някои типове муниции по руски стандарт, или е покрай изчерпването им. Запасите от такива муниции в някогашните страни от Варшавския контракт също ще пресъхнат с времето. Ако армията на Украйна може да премине към оръжия по стандарта на НАТО, това ще разреши на западните страни да се погрижат за доста по-дълга акция. Въпреки че военният баланс в Донбас наподобява удобен за Русия, общите трендове към момента са в интерес на Украйна, в случай че поддръжката на Запада се резервира при настоящия темп.

Много европейски страни също изчерпват някои от оръжията, изпращани в Украйна, като да вземем за пример противотанковите ракети; може да отнеме години, с цел да се усили производството. Не е елементарно и за Украйна да поеме и да стартира да употребява новото оръжие. Въпреки че западните чиновници са впечатлени от скоростта, с която украинските войски се оправят с новите устройства, поддържането на десетки нови и непознати системи във военновременни условия не е елементарно: доста артилерийски оръжия към този момент трябваше да бъдат изпратени назад в Полша за ремонт. 

Накратко, Русия към момента има преимущество с оръжията. Сраженията, които се следят в Северодонецк най-вероятно ще бъдат повторени в Лисичанск, Бахмут и други градове, които стоят на пътя на съветската атака. Не би трябвало да се не помни също, че ситуацията в Южна Украйна е тежко за украинската страна, като съветската военновременна администрация укрепва наличието си и контрола върху завзетите към този момент селища. Това значи, че региони като Херсон, Мелитопол и Бердянск ще не престават да бъдат очевидци на усилени дейности от страна на Москва да притегля локалното население и да възпира настоящата към този момент опозиция както от украински партизански отряди, по този начин и от цивилен организации. 

Предстоят тежки месеци за Украйна и световната стопанска система

Следващите месеци ще бъдат тежки за Украйна. Развитието на военните дейности ще зависи от способността и на двете страни да създадат пробив, като за момента има два сюжета: или ще станем очевидци на война на безсилие, което може да продължи до края на годината най-малко, или да има неочакван срив на украинските защитни линии и съветските елементи да напреднат на запад. Трети сюжети, при който украинската войска стартира да връща завзети от Русия региони на юг и изток, е малко евентуален през идващите месеци. 

Междувременно, в международен мащаб продоволствената рецесия, провокирана поради военните дейности на Русия и блокирането на украинските черноморски пристанища, се ускорява. Към юни засегнатите по света поданици са над 1,7 милиарда и броят им пораства с напредването на лятото и сушата в Африка и Южна Азия. Редица страни в Азия и Африка разчитат на доставки на зърно, които сега не могат да бъдат осъществени. От своя страна това има локални измерения: по този начин да вземем за пример, в Шри Ланка, която претърпя към този момент икономическа рецесия, повишението на цените на питателните артикули провокира политически земетресения и кървави протести; в Нигерия - най-голямата африканска страна - се покачват цените, което е удар по доверието към правителството; в Ирак, който зависи от доставки на зърно от Украйна и Русия, локалните посеви бяха атакувани от “Ислямска страна ” като част от акцията за напън против управляващите. Москва беше упрекната, че изтегля украинско зърно през Крим към Близкия изток, което продава на локалния пазар - разбори на данни демонстрират, че тези необявени товари са за над 100 милиона $.

Въпреки натиска на съветските сили, украинската войска продължава да държи редица значими точки по фронтовите линии в Донбас. Но Киев се нуждае незабавно от тежки оръжия, както и ракетни системи, с които да възпре съветското нахлуване към Западна и Централна Украйна. Украйна се нуждае и от финансова поддръжка, с която да поеме идващите проблеми със заплати и подсигуряване на хранителни и енергийни ресурси. 

Притеснението измежду украинците е, че Западът не е по този начин обединен, както наподобява обществено, като Германия, Италия и Франция се тормозят от икономическите последствия от една продължителна война и желаят Украйна да направи компромис. В същото време, азиатският пазар продължава да дава нужните запаси на Кремъл, с цел да изпраща още военни в Украйна, като Япония, Индия, Китай, Южна Корея са измежду страните, купуващи без спиране съветски нефт. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР