Първите Ковид ваксини у нас ще бъдат поставени в дните

...
Коментари Харесай

Шефът на щаба за ваксините: Започваме на 27 декември. Личните лекари правят списъци |

Първите Ковид ваксини у нас ще бъдат сложени в дните сред Коледа и Нова година, от 27-ми до 29-ти декември, а имунизирането ще стартира незабавно, без значение от празниците, заяви ръководителят на новия Национален имунизационен щаб проф. Красимир Гигов в изявление за. Първата партида е от 125 000 дози.

По проект първата група хора, които ще могат да се имунизират, са медицинските експерти, след тях идват работещите в обществените домове, където постоянно има гнезда на инфекцията.

Изготвят се описи при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които желаят да бъдат ваксинирани против Covid-19. Няма първи, втори и трети, има съществени групи, които ще се имунизират. Ваксинирането ще върви редом, само че с приоритет, съобщи проф. Гигов.

По думите му даже преболедувалите е добре да се имунизират.

„ Правилата за имунизиране ще дойдат със самата ваксина. Общопрактикуващият доктор ще реши дали даден пациент е уместно да се имунизира. Няма да се изключим от интензивно наблюдаване на имунизациите. Нека се имунизираме, това е единственото характерно средство, другояче ще изгубим човешки животи “, прикани професорът.

Проф. Гигов акцентира, че експерти ще преценяват съотношението изгода - риск.

„ Днес имаме способи, които доста по-бързо могат да дадат оценка за успеваемостта, токсичността на дадена ваксина. Науката непрекъснато напредва. Никоя компания не би си разрешила да пусне рисков артикул... Нека имаме вяра на науката “, разяснява още той.

Ваксините ще бъдат безвъзмездни, защото при изключително състояние страната се натоварва с финансирането на всички избавителни интервенции.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР