Първите количества ще потеглят към пристанищата в Русе и Свищов,

...
Първите количества ще потеглят към пристанищата в Русе и Свищов,
Коментари Харесай

Мини Марица - Изток ще изнася въглища за Сърбия

Първите количества ще потеглят към пристанищата в Русе и Свищов, откъдето ще заминат за Топлоелектрическа централа „ Никола Тесла 1 “ и „ “Никола Тесла 2 “

За пръв път в 70-годишната си история „ Мини Марица - Изток “ ЕАД ще изнася въглища за централи отвън територията на комплекса „ Марица-изток “. Това стана допустимо след подписването на 17 юни 2022 година на контракт със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали наоколо до гр. Белград, Сърбия.

Договорът ще бъде с деяние до 30.04.2023 година, като е планувана уговорка за удължение. За периода на контракта се планува да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища на цена по-висока от цената, на която купуват централите в комплекса „ Марица – изток “. Въглищата ще се предават на площадката на „ Мини Марица - изток “ и сдружението няма ангажимент за превозването им до сръбските централи. Гарантирането на заплащанията е обезпечено, посредством неотменим акредитив.

„ Реализацията на български лигнитни въглища отвън територията на комплекса „ Марица-изток “ до момента беше немислима и надали в миналото се е допускало, че е вероятен техния експорт, изключително при основаните през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на „ Мини Марица-изток “ ЕАД. Сключването на контракта за експорт на български лигнитни въглища няма да се отрази на обезпечените доставки за централите от комплекса Марица-изток. Този експорт е съществено достижение и добра вероятност “, изясни инж. Илза Чинкова, изпълнителен шеф на сдружението.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР