Първите доставки на млечни продукти по схема "Училищно мляко" започнаха,

...
Първите доставки на млечни продукти по схема "Училищно мляко" започнаха,
Коментари Харесай

Мухлясал и развален кашкавал ядат децата в училище!

Първите доставки на млечни артикули по скица "Училищно мляко " започнаха, а с тях и проблемите.

По информация на OFFNews минимум 10 образователни заведения в Сливен и Ямбол са получили плесенясал кашкавал.

"Деликатесът " от фотографията е доставен в ОУ "Васил Левски " в Сливен от "Млечни артикули Тракия " на "БМК Холдинг " АД. Същата компания се оказа най-печеливша от измененията в наредбата за използване на двете схеми "Училищен плод " и "Училищно мляко ". След като министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пренаписа наредбата 3 пъти в последните 6 месеца, сдружението ще доставя млечни артикули на 922 образователни заведения, което със 738% повече от миналата образователна година.

От Областна дирекция по сигурност на храните – Сливен обявиха пред OFFNews, че са направили инспекция и са взели ограничения. Санкции обаче не могат да бъдат наложени, защото компанията, доставила разваления артикул, се намира в Хасково.

OFFNews научи за други 7 образователни заведения в Сливен, които са били снабдени с некачествения кашкавал.

"Имаше опаковки с плесенясал кашкавал. Сигнализирхаме и незабавно се подмениха. Не сме удовлетворени по метода, по който ни се наложи доставчика ", показа Галя Илиева, шеф на 8-мо главно учебно заведение "Юрий Гагарин ".

В Ямбол 3-ма шефове потвърдиха, че също са получили развалената храна. "При първата доставка получихме плесенясал кашкавал ", съобщи директорката на 5 ОУ "Йордан Йовков " Мима Кондова. Тя добави, че ѝ се сторило необичайно, че срокът на валидност е 1 година и един месец.

На етикета на доставения кашкавал (бел. ред. видно от снимката) е посочено, че партидата е създадена на 08.05.2018 година Отбелязано е още, че срокът на валидност е до 24.06.2019 година Той обаче не би трябвало да надвишава 10 месеца, с цел да бъде кашкавалът от краве мляко стандарт БДС.

OFFNews потърси за коментар притежателя на "Млечни артикули Тракия " Владислав Михайлов. Той съобщи, че не се сеща неговата компания да е доставяла кашкавал предходната седмица в Сливен. "Трябва да ревизира. Не съм сигурен, само че мисля, че предходната седмица беше нулева, по-миналата сме доставяли ", сподели Михайлов.

Той уточни още, че срокът на валидност на кашкавала е до 24.06.2019 година, защото "една година не е 365 дни от позиция на Закона за храните ".

Схема "Училищно мляко " едвам стартира, а шефовете на образователни заведения към този момент споделят недоволството си от тазгодишните промени в програмата.

"Аз отхвърлям да работя по тази скица, само че от Държавен фонд "Земеделие " ми споделят "не, ти ще работиш наложително ". Аз считам, че това е безчинство над шефовете. Ние сме написали тъжба до ДФЗ, само че тези хора са безочливи и нищо не признават. Ние шефовете нямаме никакви права - служебно ни сложиха хора, които да ни зареждат ", безапелационна е директорката на ДГ "Калина " в Сливен Татяна Терзиева.

Директорът на 9-то ОУ "Св. св. Кирил и Методий " Николай Ботушаров също съобщи, че се е отказал да взе участие в "Училищно мляко ":

"Ние не работим по тази скица. Написах писмо до ДФЗ, тъй като те са ни избрали служебно компанията. Според нас тя не дава отговор на компанията, която ние избрахме. Критериите на последната бяха по-добри ".

В началото на октомври от програмата се отхвърли и столичното 144-то Средно учебно заведение "Народни будители ". "С тази разпоредба, която променяха лятото най-малко три пъти, аз мисля, че сътвориха опция за лобистки компании, които да печелят. Условията, които са сложили, могат да изпълнят една до две компании в България ", съобщи директорката Величка Николова.

Изглежда обаче МЗХГ са намерили решение и на "проблема " с ролята на шефовете, които постоянно не се опасяват да алармират при нередности, изключително когато е застрашено здравето на децата.

Нова проектонаредба планува опцията да се отнеме правото на шефа на учебното заведение да открива качеството на млечните артикули, доставени по скица "Училищно мляко ". Доставчикът и ръководителят ще слючват контракт с трето лице, което ще има отговорността да одобри, ревизира, запази и раздаде продуктите на децата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР