Първите авансови плащания по европейския План за възстановяване и устойчивост

...
Първите авансови плащания по европейския План за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Авансови 3 млрд. евро получиха три членки по Плана за възстановяване на ЕК

Първите предплатени заплащания по европейския План за възобновяване и резистентност получиха във вторник Португалия, Белгия и Люксембург, оповестиха от Европейската комисия. Общо близо 2 милиарда евро са преведени на трите страни под формата на 13-проценти предплащания по утвърдените от Брюксел техни проекти.

Португалия получи 2.2 милиарда евро, Белгия – 770 млн. евро, а Люксембург – 12.1 млн. евро. Цялото безплатно финансиране от инструмента " Следващо потомство Европейски Съюз " за Португалия е 13.9 милиарда евро и заеми за 2.7 милиарда евро. За Белгия цялостното субсидиране е 5.9 милиарда евро, заеми не са планувани, а за Люксембург плануваните средства са 93.4 млн. евро.

Тези заплащания са предопределени за финансиране на основни промени и вложения, като слагат основите на страните -членки да получат останалата част от отпуснатите им средства.

Общо по фонда " Следващо потомство Европейски Съюз " страните членки ще получат 728.3 милиарда евр опо настоящи цени в поддръжка на зелената си промяна цифровизация, реализиране на енергийна успеваемост и нововъведения.

Предвидените за България безплатни средства са близо 12.6 милиарда лева, само че страната ни към момента не е внесла за утвърждение в Европейска комисия своя проект за възобновяване, въпреки срокът за това да изтече в края на април. След четири редакции, последната от които на служебното държавно управление,, защото партията " ИТН ", която се чака да образуват държавно управление, счита, че във финалния към този момент вид продължава да има пропуски. Партията на Слави Трифонов счита да пренапише плановете и да върне този на напояването, който бе близо 850 млн. лева, защото фермерите държат на него. Предвиждат се нови редакции и при енергийните планове. При това състояние България може и да не получи до края на годината полагащите ѝ се предплатени 13 % или 1.6 милиарда лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР