Първичното публично предлагане на Saudi Aramco е в основата на

...
Първичното публично предлагане на Saudi Aramco е в основата на
Коментари Харесай

Китай с оферта да купи директно до 5% от Saudi Aramco

Първичното обществено предложение на Saudi Aramco е в основата на проекта за промени Vision 2030, който цели диверсифицирането на стопанската система на Саудитска Арабия.

Още по тематиката
Saudi Aramco може да разкрие финансовото си положение следващата година

Саудитската държавна компания желае да набере 100 милиарда $, само че никой не знае по какъв начин
25 сеп 2017
Държавните петролни компании желаят по-големи облаги в бранша

Фирмите трансформират тактиката, с цел да дават отговор по-бързо на трендовете
11 авг 2017 Китай е направил оферта да купи непосредствено до 5% от саудитската държавна енергийна компания Saudi Aramco. Това оповестява Reuters, като се базира на добре осведомени източници от бранша. Предложението може да даде на Саудитска Арабия еластичност при реализацията на проектите й да приватизира част от петролния колос. Желание за обезпечени доставки Китайските държавни компании PetroChina и Sinopec са изпратили писма до Saudi Aramco през последните седмици, с цел да изразят интереса си към такава договорка, споделят източници на организацията, поискали анонимност. Двете компании са част от държавен консорциум, в който влиза и китайският върховен фонд. Миналата година саудитският принц Мохамед бин Салман разгласи, че управляващите обмислят продажбата на към 5% от Saudi Aramco през 2018 година, като от договорката може да се наберат 100 милиарда $, в случай че компанията се оцени на 2 трлн. $, каквито са упованията. " Китайците желаят да си подсигуряват петролни доставки ", твърди един от източниците, като прибавя, че желаят да купят 5% или даже повече.
От PetroChina и Sinopec са отказали коментар по тематиката.

Планът на Саудитска Арабия

Първичното обществено предложение на Saudi Aramco е в основата на проекта за промени Vision 2030, който цели диверсифицирането на стопанската система на Саудитска Арабия. Освен това ще поддържа и държавният бюджет, който пострада поради ниските цени на петрола.
Но проектът за обществено предложение основава опасения в страната, че Рияд се отхвърля прекомерно на ниска цена от перлата в короната на своята стопанска система в изискванията на ниски цени на петрола. Някои чиновници на енергийната компания имат предпочитание листването да бъде отсрочено, настояват източници на организацията.

Вътрешните разминавания сред това, което предлагат някои консултанти, и проекта на принц Мохамед бин Салман забавиха няколко основни решения за общественото предложение, оповестяват източници от бранша. Според тях има и различия сред висши държавни чиновници, като някои упорстват листването на Aramco да стане на локалната борса или общественото предложение на акции да се отсрочи след 2018 година, когато се надяват цената на петрола да се стабилизира на 55 до 60 $ за барел.

" Редица разновидности за листването на Saudi Aramco не престават да се разискват. Няма взети решения и процесът остава да се реализира ", сподели представител на държавната енергийна компания.

Източници от петролната промишленост настояват, че продажбата на огромен дял на китайските компании е бил един от няколкото вероятни разновидността, обсъждани от Рияд. Друга опция е продажба на дял от компанията на огромни вложители и по-късно листване на компанията на локална и интернационална борса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР