Първи вот на недоверие по време на предизборна кампания. Дебатите

...
Първи вот на недоверие по време на предизборна кампания. Дебатите
Коментари Харесай

Социолог: Петък 13 може да бъде фатален за енергетиката, но не и за кабинета Денков

Първи избор на съмнение по време на предизборна акция. Дебатите в Народното събрание минаха развълнувано и с доста рецензии. 

" Петък 13 може да се окаже съдбовен за енергетиците и за енергетиката на България, само че не и за държавното управление. Енергетиците бяха предадени първо от профсъюзите, държавното управление беше умерено още първоначално. Вчера подвигнаха блокадите авансово. Правителството е в комфорт, може да прави колкото си желае вотове на съмнение. Ще има един и същи край. Борисов и Пеевски ще застават от горната страна на обстановката, само че ще гласоподават " за " държавното управление ", сподели политологът Мария Пиргова в студиото на " България заран ".

Според събеседника ѝ - политологът Христо Панчугов, е било ясно, че вотът на съмнение няма да мине.

" Не чакам през днешния ден да има развиване, т.е. да забележим смяна в болшинството, което да докара до свалянето на държавното управление. Всичко в България сега се употребява с една единствена цел - да се активизира поддръжка за локалните избори. Друг е въпросът обществото да стартира да си дава сметка за нуждата от дълготрайни решения. Това, което видяхме с енергетиците, е това, което видяхме и с българските военновъздушни сили ", даде образец Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-големият триумф, който държавното управление може да генерира, е да поведе диалог за проект за деяние. Пиргова е на мнение, че Делян Пеевски от ден на ден се постанова.

" Той разяснява вота на съмнение, срещите при президента. Ще би трябвало да преживеем и това Делян Пеевски да ни ръководи и официално. Другите сега са се отказали, защото имат други цели, печелят пари. На трибуната излизат едни представители, в Народното събрание няма съпротива. Костадинов изгуби доверие ", разяснява тя.

Пиргова посочи, че най-силно се движи борбата за службите и точно тя е в основата на разделянето сред президента и партиите. " Президентът трябваше да свика Консултативен съвет, който партиите щяха да изоставен. Президентът го знаеше ", добави политологът.

Консултативният съвет по национална сигурност от много време е пленник на публичността, счита Панчугов.

" Страда правенето на политика. Окопани в личните си окопи, фокусирани да кажат някакви значими неща, българските политици не помниха, че политиката е обвързвана с визионерство, проект за деяние и опцията на този проект да бъде защитаван пред българските жители ", настоя той.

По думите на Пиргова, от държавното управление виждаме сериозна поддръжка за Украйна, блян за преформатиране на службите, а на идващ стадий предстоят и полемики за конституционни промени.

" Правителството има два центъра на ръководство. Единият е същинският, неофициален, Асен Василев. Целеполагането на българската политика е надалеч от жителите. Политиката е разпределение на средства сред едрия бизнес и представителите в политика. Другите сфери са в задънена улица ", изясни тя.

Като най-важна цел събеседникът ѝ дефинира това " да стартираме да виждаме същинско уговаряне за съществуването на ръководството " и предвижда, че евентуално ротацията ще се случи.

Политолозите показаха мнение и за идните локални избори. 

" Сглобката ще остане да ръководи много дълго време. ", сподели Пиргова. " Ще забележим изненади. " Възраждане " се движи на ръба на бъде втора политическа мощ ", предвижда Панчугов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР