Първи резултати от екзит пол: Нова демокрация печели парламентарните избори

...
Първи резултати от екзит пол: Нова демокрация печели парламентарните избори
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Първи резултати от екзит пол - Нова демокрация печели парламентарните избори в Гърция

Първи резултати от екзит пол: " Нова народна власт " печели парламентарните избори в Гърция с сред 36 и 40 %. На второ място е СИРИЗА с сред 25 и 29%. Третото място се заема от ПАСОК с сред 9,5 и 12,5%.

Следват Гръцката комунистическа партия с 6-8% и националистическото " Гръцко решение " с 3,5-4,5 %.

Още две партии са към прага за влизане в Народното събрание – МеРА25 на някогашния финансов министър Янис Варуфакис с 2,5-4,5 % и евроскептичната лява партия " Плевси елефтериас " (Курс на свободата) с 2,2-4,2 %.

Избирателната интензивност е 48,76% и се счита за ниска за Гърция.



На основата на тези данни " Нова народна власт " би получила сред 121 и 125 места в 300-членния гръцки парламент, което няма да ѝ обезпечи болшинство да сформира независимо държавно управление.

" Възможно е да се образува държавно управление от " Нова народна власт " и ПАСОК ", съобщи пред Българска национална телевизия професор Георгиос Плиос, учител по всеобщи връзки.

По думите му на тези избори е имало доста огромно опълчване на партиите, а предизборната акция е била съсредоточена върху обществените медии.

" Политическият интерес в Гърция не е огромен. Една част желае бизнес и строго политическо ръководство на страната, а друга приветства нарастването на обществените богатства, това ще докара до разделяне в обществото ", разяснява проф. Георгиос Плиос.

По-рано през днешния ден водачите на двете съществени партии Кириакос Мицотакис и Алексис Ципрас дадоха своя глас и оповестиха каква смяна чакат в страната.

" Днес гласуваме за бъдещето, за по-високи заплати, за повече и по-добри работни места, за по-ефективно опазване на здравето, за общество с по-малко неравенства. Гласуваме за по-силна страна с значима роля в Европа, със предпазени граници. Изборите са празненство на демокрацията. Днес отговорността за ръководството на страната е ваша. Убеден съм, че на следващия ден ще дойдат по-добри дни за страната ни ", съобщи Кириакос Мицотакис, министър председател на Гърция, " Нова народна власт ".

" Днес е ден на вярата. Хората държат в ръце шанса да наложат волята на болшинството и да трансформират курса на страната, да оставят зад себе си тежките и сложни 4 години на неравноправие, неправда, неподобаващ живот на пенсионерите и липса на благоприятни условия за младите. До оставим зад тила си едно надменно държавно управление, което не схваща потребностите на хората, да отворим пътя за един напредничав кабинет със обществено обективна стратегия. Правителство с нови лица, с нов жанр на ръководство. Промяната е в ръцете на хората ", добави Алексис Ципрас, водач на СИРИЗА.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР