В Гърция гласуват за нов 300-членен парламент. Тези избори идват

...
В Гърция гласуват за нов 300-членен парламент. Тези избори идват
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Атина: С какви нагласи отиват до урните гърците?

В Гърция гласоподават за нов 300-членен парламент. Тези избори идват единствено месец след парламентарния избор на 21 май, когато спечелилият Нова народна власт не съумя да завоюва цялостно болшинство и върна несбъднат мандата.

Заради горещото време в Атина, пред едно от учебните заведения, където се гласоподава, имаше опашки още в 7:00 часа сутринта. Сега към този момент пред изборните секции има много по-малко хора, пристигнали с цел да гласоподават. Мнозина считат, че те към този момент отиват на плаж. Няма необикновен огромен интерес към тези избори, които идват единствено месец след предходните.

Смята се, че няма конспирация и спечелилият е предупреден. Много е забавно какъв брой партии ще съумеят да прескочат 3-процентната преграда за влизане в Народното събрание. Ако те са доста, то тогава вотът ще бъде по-раздробен, по-малко проценти ще получат влизащите в Народното събрание партии, надлежно и първата. Изчисленията демонстрират, че Нова народна власт би трябвало да завоюва най-малко 38% от гласовете на тези избори, с цел да образува цялостно болшинство в Народното събрание.

Друга конспирация е какво ще се случи с левите партии и дали СИРИЗА, която се показа на изборите на 21 май, в този момент ще успее да усъвършенства резултата си или тъкмо противоположното и какво ще последва в лявото пространство след този избор.

С каква настройка потеглят хората към тези избори и какво е значимо за тях сега - ето някои отзиви:

Елени, гражданин на Атина: " Искам нещата да се развиват, да става все по-добре, изключително в областта на образованието и здравето. Искам да виждам промени. Всички претенденти дават обещание промени, само че аз желая съответни оферти. Имам дете и желая по-добро бъдеще за него. "

Димитрис, гражданин на Атина: " Политиците би трябвало да схванат какви проблеми имат хората и да ги обнадеждят. Защото мисля, че хората са изгубили вяра. Да ви кажа почтено - нямам упования. Надявам се, че нещата ще се трансформират. "

Катерина, гражданин на Атина: " Очевидно желаеме по-добро бъдеще за децата. Искаме да видят по какъв начин страната ни се развива. Това би трябвало да е значимо за Европа. "

В Гърция гласоподават единствено с хартиени бюлетини. Има и чисто бяла бюлетина, която е така наречен протестен избор или " не одобрявам никого ". Очаква се в късните следобедни часове изборната интензивност пред секциите да се ускори.

Вижте повече в директното включване на Аделина Радева и Станислав Златев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР