Първи пред мощите на българския революционер Гоце Делчев, от чието

...
Първи пред мощите на българския революционер Гоце Делчев, от чието
Коментари Харесай

Стево Пендаровски и Димитър Ковачевски се преклониха пред Гоце, пускат българите след 13 ч.

Първи пред мощите на българския бунтовник Гоце Делчев, от чието рождение през днешния ден означаваме 151 година, се поклониха македонският президент Стево Пендаровски и македонският министър председател Димитър Ковачевски.

Събитието се отбелязва в Скопие в църквата " Св. Спас ", където е гробът на революционера. Честванията обичайно са взаимни с българската делегация. Тази година обаче тя ще се поклони пред него едвам към 13 ч. По-рано пред публицисти министърът на вътрешните работи на България Иван Демерджиев, който е отпред на делегацията, описа, че е поканил македонските управляващи да се поклонят дружно, само че те не откликнали.

Службата в църквата бе съпроводена от засилено полицейско наличие. 

Припомняме, че породи напрежение сред българските и македонските власти по мотив наличието на българска делегация на честването в Скопие. 

Македонският министър председател Димитър Ковачевски съобщи през вчерашния ден, че няма публично декларирано наличие на българска делегация. От Министерство на външните работи пък обявиха, че три пъти са уведомили районен съд Македония за наличието на наша делегация и чакат да бъде обезпечен безконтролен достъп на българските жители до църквата " Св. Спас ". 

Днес регионът към църквата е отцепен в необятен кръг и се пропущат единствено публични лица. Български публицисти не могат да стигнат до църквата, макар че са упълномощени.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че има българи, които са спрени на границата. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР