Първи май е Ден на труда, но и на Международната

...
Първи май е Ден на труда, но и на Международната
Коментари Харесай

Работещи на 1-ви май: Правата на трудещите се у нас не са добре защитени

Първи май е Ден на труда, само че и на Международната работническа взаимност. Празнува се от работещите и техните профсъюзи. Това се предопределя от исторически събития преди повече от век -  огромна протестна вълна в Съединени американски щати. Инициирана от профсъюзите и почнала на 01.05.1886 година, тя е с искане за осемчасов работен ден , в която се включват над 340 000 души от Чикаго, Ню Йорк, Филаделфия, Балтимор, Милуоки и други Денят се отбелязва от 1890 година с резолюция, призната на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж, Франция (14-21 юли 1889).

През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам приканва „ всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да показват пламенно на Първи май за формалното признание на 8-часовия работен ден, за международен мир “.

Правата на работещите у нас не са добре предпазени, нужни са законодателни промени, които да ги подсигуряват – това мнение споделиха в работещи в Деня на труда:

В някои страни по света Първи май е отбелязван публично, в други импровизирано

В България първият опит за честването на деня е през 1890 година по самодейност на Типографското сдружение. За първи път е разгласен за формален празник през 1939 година, а от 1945 година се празнува всяка година. Днес у нас Първи май е формален празник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР