Първата в историята на САЩ екзекуция на затворник с азотен

...
Първата в историята на САЩ екзекуция на затворник с азотен
Коментари Харесай

САЩ за първи път в историята разрешиха екзекуцията с азот на осъден

Първата в историята на Съединени американски щати екзекуция на пандизчия с азотен газ ще се състои на 25 януари тази година, заяви съдът в Алабама. Според NBC News по този метод ще бъде изпълнена смъртната присъда на 58-годишния Кенет Юджийн Смит.

Той е наказан през 1988 година, поради убийството на жена, което било поръчано от нейния съпруг-свещеник Чарлз Сенет-старши, с цел да получи застраховка и да изплати задълженията си. Кенет Юджийн Смит и неговите юристи се пробваха да издействат предписание за прекъсване на изтезанието, само че съдът отхвърли настояването им и първата екзекуция в Съединените щати с азот, в последна сметка ще бъде осъществена по график. При този тип осъществяване на смъртно наказване на пандизчията се разрешава да диша единствено азот, което го лишава от О2. Екзекуцията посредством азотна хипоксия е законна в три щата - Алабама, Оклахома и Мисисипи, само че в никакъв случай не е била прилагана. Властите в Алабама позволиха тази алтернатива за екзекуция през 2018 година на фона на дефицит на медикаменти, употребявани в смъртоносните инжекции. Привържениците на новия способ допускат, че той ще бъде неусетен.

Смъртното наказване в Съединените щати се извършва най-вече благодарение на смъртоносни дози барбитурати. Някои страни обаче имат стеснен достъп до тези медикаменти заради решение на Европейския съюз, което не разрешава на фармацевтичните компании да продават такива медикаменти в пандизите. Освен това, изтезанието с азотен газ ще помогне да се избегнат проблеми, които пораждат при смъртоносни инжекции, като несполучливи опити за екзекуция и свързани правосъдни разногласия, настояват от пандизите в Съединени американски щати, представени от NBC News.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР