Първата неофициална биография на Григор Димитров е вече в книжарниците.

...
Първата неофициална биография на Григор Димитров е вече в книжарниците.
Коментари Харесай

Първият чужд треньор на Гришо: Той е по-талантлив от Мъри и Надал

Първата неофициална биография на Григор Димитров е към този момент в книжарниците. Издателство „ Сиела” даде на GONG.BG извънредно фрагмент от преди малко излязлата на пазара книга.

Пътят на тенисиста, приключил под номер 3 в международната класация през 2017 година – българина Григор Димитров, е проследен в елементи от спортния публицист Любомир Тодоров в първата неофициална биография на родното тенис знамение: „ Григор Димитров – гордостта на България”.

Тодоров следи кариерата на Гришо от първите му публични мачове по родните тенис кортове. В книгата журналистът наблюдава пътя на Григор Димитров от Хасково до триумфа в Лондон в края на 2017 година, като в детайли разказва триумфите му при юношите, кариерата му при мъжете, мачовете му за България и неговите треньори, а особено внимание е отделено и на живота на Димитров отвън корта.

Григор се занимава с тенис от 5-годишен, тренира в тежки условия, а финансиране за немалка част от участията му в разнообразни шампионати обезпечава фамилията му. На 14 Димитров печели европейското състезание за юноши до 14 години в Острава, Чехия и оглавява европейската класация в своята възраст. Едно след друго идват и заслужените оценки, които последователно извоюват на Григор международна популярност. През Orange Bowl и US Open до „ Ролан Гарос” и „ Уимбълдън”, през днешния ден целият свят знае кой е Григор Димитров, а многочислените му почитатели във всички краища на Земята поддържат нашето момче и дават нов мотив за горделивост на всички българи.

Представяме ви фрагмент от „ Григор Димитров – гордостта на България”, с помощта на издателство „ Сиела”:

източник: ИК

ТРЕНЬОРИТЕ НА ГРИГОР

Григор Димитров е сменил доста наставници в кариерата си. Но постоянно акцентира, че първият му и най-съществен ментор е неговият татко Димитър Господинов.

„ Не мисля, че академиите са ме построили! Всичко идва от татко ми. Той е индивидът, който ме научи да играя тенис. Да, академиите, в които бях, ми помагаха, само че не и в развиване на техниката – да вземем за пример по какъв начин да блъскам форхенда. И досега постоянно споделям с него. Баща ми е неизменима част от моя екип. Ходех по академиите, тъй като нямаше къде да се приготвям “, това ми призна Григор в Лондон, преди началото на финалите на АТР.

Господинов среща невръстния си наследник с магията на тениса. В началото няма никакви упования и не влага заболели наставнически упоритости за развиването му. Но последователно синът му стартира да усвоява с лекост всички уроци на татко си и бързо да напредва. След като приключва седми клас, фамилията взема решение момчето да гради тенис кариера. Бащата е задоволително образован, с цел да реши, че с цел да се развие геният на сина му, е нужно да отиде да тренира в чужбина.

След дълго търсене и съвещания се стопират на Испания. Той е единствено на 14 години, когато заживява в Барселона, надалеч от майка си и татко си. Но момчето намира хубавата страна на тази самотност.

„ Трябваше да стана доста независим, когато отидох в Испания на 14 години. Тежко е, когато би трябвало самичък да се оправяш във всичко. Всъщност това бе добър интервал за мен, защото се научих да взимам независимо решения. Преминах през в действителност тежки моменти “, спомня си Григор години по-късно.

Първият треньор в чужбина, който повярва в гения на българския младеж, е Пато Алварес в академията „ Санчес-Касалс “ в Барселона. Именитият треньор от Колумбия стартира работа с три даровити деца през 2006 година Сред тях е и Григор Димитров. Само няколко месеца по-късно Алварес освобождава другите две момчета и стартира да тренира единствено българина. В знак на благосклонност академията не покачва таксата, която би трябвало да заплаща Димитър Господинов за образованието на сина си.

Така не престават нещата още две години. Пато има метод към юноши, тъй като през ръцете му са били минали стотици млади тенисисти. Преди да се захване с Григор, е упражнявал Анди Мъри и Хуан Монако. Колумбиецът знае по кое време да увеличи звук и по кое време да бъде демократичен. Той изиграва огромна роля в израстването на Димитров на корта.

източник: LAP.bg

„ Треньорът Алварес разви моята игра. Той ми сподели, че не би трябвало да трансформирам нищо. Само някои неща, които да направя вярно, или няколко разнообразни решения. Но тези неща идват от повече мачове и професионални изяви “, призна самият Гришо след спечелването на купата от US Open.

Под негово управление са извоювани купите от Големия шлем при юношите в Лондон и Ню Йорк. Алварес не скрива възхищението си от качествата на българина.

„ За мен Димитров е най-хубавият 17-годишен тенисист, с който съм работил. Показателен е фактът, че той завоюва „ Уимбълдън “, без да загуби нито сет. Въпреки възрастта си Григор разполага с изключителни качества и е доста по-възприемчив от всички юноши, които съм упражнявал през годините “, бяха точните думи на наставника през август 2008 година

Дванадесет месеца по-късно, когато Пато към този момент не беше треньор на Димитров, той още веднъж съобщи, че той е по-талантлив от Анди Мъри и Рафаел Надал и един ден ще ги задмине по достижения.

източник: LAP.bg

Освен подробна информация за кариерата и живота на звездата, „ Григор Димитров – гордостта на България” (с подзаглавие „ От кортовете в Хасково до триумфа в Лондон”) съдържа определени изявленията на Димитров през годините, отзиви за играта му от видни експерти, измежду които Магдалена Малеева, шефът на АТР 250 надпреварата в София Пол Макнами, публицистите Татяна Манова, Емил Янчев и други, както и цветни приложения с близо 50 фотоси, които илюстрират сложния, само че победоносен път на Гришо през годините, отдадени на тениса.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР