Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците на

...
Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии.
Отците на
Коментари Харесай

Петрови заговезни са! Ето какво повелява традицията и кои красиви имена празнуват

Първата неделя след Петдесетница е отдадена на всички светии.
Отците на Църквата са открили този празник по три аргументи. Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух извърши нетленната реалност, духовния свят. Второ - да ни припомнят, че има доста герои на вярата, които със идеален живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с "венеца на славата ", само че са останали безименни и незнайни за света. И трето - да се съберат всички светии в един ден, с цел да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос.
Петровият пост е открит за подражателство на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа активност, а също и поради особена респект към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.
Петрови заговезни е последният ден, в които християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни артикули. Пости се от яйца, млечни артикули и месо, само че в дните, разнообразни от сряда и петък, се позволява риба. Задължителен непоколебим пост се поставя в деня преди празника, на 28 юни.
На Петрови заговезни имен ден честват: Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР