Първата изложба на български художници в Германия за 2019 година

...
Първата изложба на български художници в Германия за 2019 година
Коментари Харесай

Сливенски художници с изложба в Берлин

Първата галерия на български художници в Германия за 2019 година е към този момент факт. Тя бе публично открита през днешния ден в Берлин.
Изложбата показва произведения на деветима сливенски създатели: Димитрина Дойчинова, Мариана Янкова, Петър Пецин, Румен Спасов, Радослав Николов, Изабела Банкова, Иван Канев, Мария Митева и Димитър Кавръков.
Това е четвърта по ред изява на сливенските създатели в Германия. Организирана е от Диана Бързева, която от години живее в Берлин. Благодарение на положителните ѝ контакти с немските културни институции и креативен кръгове, картините на сливенските художници получават подобаваща експозиционна повърхност в една от залите на Културния дом в Шпандау в немската столица.
Първата от серията сливенски изложения във Федералната република бе по покана на Културен център ТРЕС в Шонебек, древен град на 16 километра от Магдебург. Тя бе открита на 8 септември, в наличието на локалната власт, публицисти и културната общественост на града. „ Навсякъде приемът бе извънредно радушен”, посочи сливенската художничка Димитрина Дойчинова, един от главните уредници на културния продан.
Тя описа, че нашите създатели са имали опция да показват онлайн своя гений, да посетят ателиетата на свои сътрудници, както и да проведат едночасова среща с кметския екип на Шонебек.
Месец по-късно - на 8 октомври, сливенски създатели откриха две паралелни изложения – в градчето Барби и в Магдебург. В Барби, с изключение на да покажат своите произведения, те имаха опция да проведат майсторски клас с гимназисти от първото частно учебно заведение в региона, да срещнат учениците с разнообразни рисувални и приложни техники и да обменят опит със свои сътрудници.
В Магдебург платната на сливенските художници бяха изложени в по този начин наречената „ Световна къща”, в залите на Българо-немското културно съдружие, и се оказаха обект на емфатичен интерес от страна на медиите и феновете на изкуството.
„ Създадохме доста контакти, получихме доста предложения за гостувания и участия. Успяхме да запалителен интереса на нашите немски сътрудници към България и към Сливен”, акцентира Димитрина Дойчинова. И добави, че от самото начало сливенските създатели са се радвали на поддръжката и гостоприемството на българите в Германия.
Така, естествено и непритворно, сливенските платна се озовали и в Берлин. Просто - един ден на изложбата в Магдебург се появила Диана Бързева, видяла картините и споделила: „ Ще ги взема с мен и ще провеждам серия от изложения в Берлин”.
Първата от тях може да се види на адрес Westerwaldstraße 13 до 26 февруари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР