Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия Ромен Ролан“, журналистика и

...
Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия Ромен Ролан“, журналистика и
Коментари Харесай

Евровотът е тест за пълен мандат на ГЕРБ

Първан Симеонов е приключил Езикова гимназия „ Ромен Ролан “, публицистика и политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Изследовател в региона на политическите партии, докторант по политология в СУ „ Св. Климент Охридски “. Изпълнителен шеф е на „ Галъп интернешънъл болкан “. Част от мрежата на Института по социология „ Иван Хаджийски “ и на клуба „ Конрад Аденауер “. Участник в научни проучвания в разнообразни области.

- Каква 2018 година изпращаме? Коя е думата, която отразява най-точно случилото се?

- Скандал е може би най-често срещаната дума, на политическия терен най-малко. Пренареждане - не, по-скоро статични останаха структурите на политическия развой. Имаше известна непоклатимост, само че не в смисъла, който ръководещите влагат, а в смисъл, че месец след месец социологическите данни посочваха сходна конструкция. Имаше и много митинги, само че в предишни години е имало и повече.

- Защо Българска социалистическа партия не съумя да осребри политически агресивното си държание на съпротива?

- Българска социалистическа партия има шансове да се потвърди като опция, тъй като при ГЕРБ има изхабяване. Всъщност Българска социалистическа партия към този момент реализира своето - ГЕРБ е подложена на непрекъсната рецензия, на неспираща офанзива. От друга страна, най-малко към този момент,

ГЕРБ продължава да води с едни гърди

напред в социологическите проучвания, което удостоверява и обстоятелството, че когато има мощна съпротива, има и мощни ръководещи.

В Българска социалистическа партия се надяват с течение на времето ерозията при ГЕРБ да надделее и в един миг данните да покажат равнене на силите или превъзходство на Българска социалистическа партия. Левицата няма полза от бързо рухване на ГЕРБ, тъй като то, както и нови бързи избори, може да доведат до подобен резултат. Затова Българска социалистическа партия има потребност ГЕРБ достоверно да си пада, с цел да може вероятно при едни нови избори в действителност към този момент левицата да излезе напред.

- Вотът през май ли ще е пробата за възможен цялостен мандат за ръководещите?

- Несъмнено това ще е пробата. Неизвестните обаче са доста. От днешна позиция ГЕРБ има по-логични шансове да има преднина на европейските избори. Точно ще се случи, няма по какъв начин да знаем. По-голямата драма е друга - на тези избори за Европарламент обстановката ще бъде мъчно предвидима, а залогът е прекомерно огромен.

Предстоят месеци на шеметна предизборна конкуренция,

в които ще се реши какво ще стане. Наистина залогът е прекомерно огромен -представете си ГЕРБ да загуби евроизборите! Това ще докара до напълно нова политическа обстановка. Твърде дребна е вероятността това да се случи, само че нищо не трябва да се изключва.

- Т.е. не е изцяло изключен трети избор следващата година?

- Не е изключен, възможностите са 50:50. Но всичко ще зависи от напрежението или от неналичието на напрежение, които ще забележим през януари и февруари. Тогава ще си проличи по-ясно дали имаме, или нямаме условия за предварителен избор.

Ситуацията трети избор от години дебне зад ъгъла. Ако министър председателят Борисов обаче съумее да трансформира известното преимущество на ГЕРБ в победа на европейските избори, идващите избори ще са локалните, които обичайно са по-силни за партията му. И освен това състояние е допустимо или ГЕРБ да направи избори дружно с локалните, когато му е силата, или да си доизкара мандата.

- Как разчитате речта на Ахмед Доган?

- Не мисля, че е някакъв избавителен пояс за властта. Ситуацията не изключва и подобен вид - втори кабинет в границите на този парламент с необятна поддръжка, с експертно звучене, програмни цели, кабинет, в който

Борисов ще може да откри заслужен излаз

от някаква тежка обстановка. А опитите на Движение за права и свободи да се заявят като значим състезател не е занапред - за програмен кабинет те приказват към този момент съвсем година.
Голяма част от нещата, които Доган споделя, са правилни. Но не мисля, че методът Движение за права и свободи да реализира нещо е Доган да го съобщи на висок глас. Когато Движение за права и свободи желае нещо, си го прави безшумно и праволинейно, без да бие камбаната.

- Заровиха ли Патриотите разликите в името на цялостния мандат на кабинета?

- Патриотите могат да дадат късмет на кабинета, тъй като никой от тях няма директна изгода да напуща ръководството. Но дали ще се явят дружно на европейските избори, към момента не се знае.

Не е изключено да се стигне до вид, който сме следили и преди - остават под някаква форма дружно, само че се явяват разграничени на европейските избори, да вземем за пример.

Какво ще създадат, е въпрос на политическа зрялост. Става въпрос за опит да се огледа няколко хода напред - че здравият инстинкт в този момент значи да се вкопчиш в това, което имаш. Но Сидеров се пробва да предизвести: Това ръководство върви надолу - влече ни и ние ще го влечем! Дали не е по-добре да спестим негативи, като застанем в позата на управнически коректив?!
Това евентуално са прагматичните сметки на Сидеров, който пробва да предизвести своите, че се натрупа напрежение и е добре да превключат отрано.

- Ще се случи ли нов десен план, за какъвто загатна доктор Петър Москов?

- Вдясно най-жизненото нещо е към „ Демократична България ”. Голямата им драма обаче е в това, че

светът стартира да мисли по-консервативно.

Шансът им въпреки всичко е в това, че нишата е дребна, само че тяхна, никой различен не я желае.

Но с изключение на демократичното дясно има и хора, които се пробват да основат консервативна, по-прагматична мрежа, която от време на време наподобява на някаква сянка на ГЕРБ. Тази мрежа доста субекти се опитат да трансфорат в позитив. И там е господин Москов, който от много време изповядва политическа линия, надалеч от авантюризма на либералите, играе на сигурното. Т.е. от доста време Москов влиза в консервативната ниша, дава сигнали, че би желал да стане част от някакво национално-консервативно пространство. При изискване, че се следва проевропейски път, което значи не проруски. Затова Москов припознава Валери Симеонов, ненапълно даже и Красимир Каракачанов.

Как обаче ще се развият нещата - дали Москов ще размени Сидеров в някаква форма на коалиция, дали НФСБ ще потегли към някаква форма на дясно консервативно придвижване, дали и Вътрешна македонска революционна организация ще се причисли там, дали ГЕРБ ще се опита в бъдеще да си вземе някакъв, доколкото съществува, незлокачествен шовинизъм - това са единствено вероятни спекулации към този момент.

Затова всички придвижвания там сега наподобяват на броене, на

сметка преди старта.

А в голяма част от случаите тези сметки излизат криви, без кръчмар.

Е, до май ще би трябвало да се преброят. Но на евроизборите бариерата не е дребна, към 140 000 гласа от днешна позиция може би ще са нужни, в случай че гласоподават 2.5 милиона души. А за така наречен обичайната десница, либералите, които отново се събират, няма да е доста елементарно. Това сме го гледали към този момент няколко пъти - по какъв начин се събират всички, стартират отначало. Не виждам ярки вероятности вдясно. Вероятно тази сметка си я вършат по-трезвите глави в този лагер - може да измислят нещо, да се възползват от политическата обстановка. Трябва обаче да работят доста настойчиво - нещо, което не им е доста присъщо.

- Ще продължат ли да натрупат точки и следващата година соловите играчи на терена - Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов?

- Румен Радев и Мая Манолова употребяват разнообразни тактики. Радев сигурно би трябвало да си съхранява рейтинга още 2-3 години, с цел да приключи мандата с шансове за втори или за нещо друго. Нужна му е внимателна игра, до момента в който при Манолова предпазливостта към този момент ще стартира да пречи - тя би трябвало да вложи в нещо набрания политически капитал. Има всевъзможни разновидности - даже в локалните избори следващата година би била доста мощна кандидатура.

По-любопитен е Слави Трифонов, който е в позиция на

съдия на политическия развой.

Ако в този момент тръгне да играе, би било добър вид за него - навръх европейски избори може да се възползва от съумелите българи в чужбина, които изнамери.

Поведението на Трифонов в последно време обаче не е на човек, който ще влиза в политиката. Интервютата, които направи неотдавна, не ми наподобяват на влизане. По-скоро на противоположното.

Трифонов основава доста огромни упования, които му сътвориха популярност, която той не може да оправдае, не можа да изиграе ролята на опозиционер до дъно. Набрал е обаче политически капитал, който може да употребява, в случай че реши.

- Каква 2019 да чакаме?

- Година на потвърждаване на това, което виждаме в последно време. Ще живеем под знака на избори, тъй че няма да е доста приятна година. Но ще я преживеем!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР