„Партньорите имаха забележки, голяма част от които конструктивни. С малки

...
„Партньорите имаха забележки, голяма част от които конструктивни. С малки
Коментари Харесай

След Тристранката: Внасят бюджетите за 2022 г. в МС с корекции

„ Партньорите имаха забележки, огромна част от които градивни. С дребни корекции на база на разискването ще внесем плановете за бюджети в Министерски съвет и след приемането им, уповавам се, там – в Народното събрание “. Това сподели финансовият министър Асен Василев след траялото над 5 часа съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

Въпреки дългите полемики, Тристранката не реализира единомислеща поддръжка по бюджетите., КНСБ и КТ „ Подкрепа “ не поддържат, БТПП и КРИБ го поддържат кардинално, само че с бележки, а АИКБ и ССИ го поддържат напълно.

Според ръководителя на КНСБ Пламен Димитров в плана за бюджет на Здравната каса няма задоволително пояснения и претекстове за неравномерното систематизиране на средствата по обособените пера. „ Поглеждайки прирастите в %, ясно се вижда, че средствата за извънболнична помощ нарастват много повече по отношение на средствата за болнична такава. Не одобряваме обяснението, че извънболничната помощ до този миг е била подценявана по редица аргументи. По закон, НЗОК купува, само че не финансира действия въобще. Нещо повече, пандемията потвърди, че натоварването бе поето в голяма степен от болничната помощ. Съгласни сме с нуждата от промяна в извънболничната помощ, само че такава не виждаме в плана на бюджет, нито като изявени планове, нито като съответни политики “, сподели той.

„ Не одобряваме изказванието, че НЗОК е държавна институция и като такава няма по какъв начин да има планувани средства за нарастване на работните заплати, изключително в изискванията на обстановка на възходяща инфлация и загуба на действителна покупателна дарба у всички жители. Настояваме за растеж на заплатите във всички бюджетни организации най-малко с 10%, а на работещите „ на терен “ с 15% “, добави още той.

Ваня Григорова от „ Подкрепа “ също съобщи, че е неприемлива неналичието на нарастване на заплатите на работещите в НЗОК и районните каси. „ Вследствие на нараствания размер на минималната работна заплата, на осигурителните приходи, на възрастта за пенсиониране, повишената инфлация и други фактори, бюджетът на НЗОК се усилва с 604 437 хиляди лева спомагателни средства за разноски и прехвърляния. Наред с това се усилват и отговорностите и отговорностите на заетите в районните здравноосигурителни каси “, сподели тя.

От „ Подкрепа “ упорстват да бъде преразгледана политиката на заледяване на приходите на заетите в НЗОК. Практическото използване на тези действия и произлизащите от това професионални задължения следва да бъдат обезпечени посредством завишаване на средствата в рубрика „ разноски за личен състав “ с 10% или смяна на средствата от 56 223 700 лева на 61 846 070 лева, което е нарастване с общо 5 622 370 лева

В своето мнение БТТП поддържа и през 2022 година да продължи изплащането на ежемесечни средства за обезпечаване на погашение на спомагателни трудови хонорари на медицинския личен състав на изпълнителите на болнична здравна помощ, посредством трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК, за периода на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура. Палатата приветства и отредените 280 млн. лева за основаване на дейно работеща доболнична помощ.

От БТПП обаче изрично се опълчват още веднъж на опазване на заплащането на първите три дни болничен от работодателя.

„ БТПП смята, че плануваното нарастване на средства по другите пера в бюджета на НЗОК би трябвало да се компенсира не от следващото финансово натоварване за работодателите, а от смяна в нормативната уредба и въвеждането на осигурителни вноски за държавните чиновници. Считаме, че нарастване на заплатите в държавния бранш с по 10% и повече в последните години е задоволителен фактор за въвеждането на осигурителните вноски за държавните чиновници “, се споделя в мнението на Търговско-промишлената палата.

От КРИБ пък упорстват за сумата за лекарствени артикули за бюджета за 2022 година да е минимум 1 535 000 000 лева, при планувани в този момент 1 510 452 800 лева, за бъдат арестуван на равнищата от 2021 година финансовият риск за притежателите на позволение за приложимост, произлизащ от поемането на отговорности за възнаграждение на отстъпки и обезщетения на НЗОК.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците упорстват за цялостна бистрота по отношение на плана на лист с лекарствени артикули, въз основата на които е препоръчан бюджет на 4-тата група лекарствени артикули, също и общите заплащания на НЗОК и общият размер на събраните отстъпки и обезщетения за тези лекарствени артикули през предишни години. „ Необходимо е и да има налична информация по отношение на упования размер на отстъпките и обезщетенията за продуктите в тази група, както и в останалите групи, в които препоръчаният бюджет е понижен, с цел да се обезпечи финансиране на спомагателната четвърта група “, споделят от КРИБ в мнението си.

Те декларират още, че при положение на прекалено повишаване на размера на финансовия риск, в това число заради неспособност за планирането му, притежателите на позволения за приложимост може да не бъдат в положение да подпишат контракти с НЗОК, което би довело до блокиране на достъпа на пациентите до избрани лекарствени артикули, заплащани от НЗОК.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР