Партията Спартанците“, която влезе в гръцкия парламент с 4,63% от

...
Партията Спартанците“, която влезе в гръцкия парламент с 4,63% от
Коментари Харесай

Изхвърлят крайнодясна партия от гръцкия парламент?

Партията „ Спартанците “, която влезе в гръцкия парламент с 4,63% от гласовете след изборите на 25 юни, е застрашена да бъде дисквалифицирана, защото се оказа, че е имала поддръжката на наказания нарушител и някогашен представител на неонацистката „ Златна зора “ Илиас Касидиарис.

„ Спартанците “, чийто знак е гръцки шлем, са крайнодясна партия, която съумя да влезе пета в гръцкото законодателно заседание и да си обезпечи 12 места в 300-местния парламент. В нощта на изборите водачът на партията Василис Стигас благодари на наказания Касидиарис за поддръжката, „ която беше горивото, разрешило на „ спартанците “ да влязат в Народното събрание, напомни БГНЕС.

Касидиарис се опита да взе участие в изборите на 21 май, само че Народното събрание гласоподава закон за дисквалифицирането му. След това на повторните избори през юни той гръмко поддържа партията.

Според гореспоменатия закон, в случай че се откри, че партията е в съдружничество с наказан нарушител, изборният орган може да реши да дисквалифицира мандати, съобщи пред ERT Никос Папаспиру, професор по право.

По този метод, в случай че се намерят задоволително доказателства за присъединяване на Касидиарис в партията, „ спартанците “ може да излязат от Народното събрание.

Папаспиру означи също, че благодарностите, които Стигас е отправил към някогашния член на „ Златна зора “, са доказателство за това.

Ако партията изгуби местата си и бъде дисквалифицирана, те ще бъдат разпределени сред останалите партии в Народното събрание.

Най-малко двама членове на партията са измежду юридическия екип на Касидиарис, а още 7 са от партията „ Гърци “, с която Касидиарис се опита да бъде определен, оповестява in.gr.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР