Партията на японския премиер Шиндзо Абе и съюзниците ѝ спечелиха

...
Партията на японския премиер Шиндзо Абе и съюзниците ѝ спечелиха
Коментари Харесай

Японският премиер не спечели нужното мнозинство за промяна в конституцията

Партията на японския министър председател Шиндзо Абе и съдружниците ѝ завоюваха болшинство на изборите за горна камара на Народното събрание, само че не задоволително, с цел да могат да трансформират конституцията, предадоха " Ройтерс ", ТАСС и " Асошиейтед прес ".

Резултатите от изборите, на които се оспорват 124 от общо 245-те места в горната камара, към този момент демонстрират, че Либерално-демократическата партия на Абе и главният ѝ съдружник " Комейто " към този момент печелят 71 места. Друга политическа мощ, която поддържа измененията в конституцията - Партията на японското възобновяване, печели 10 места.

По този метод партиите, които желаят конституционни промени, печелят общо места. Все още остават неразпределени девет от оспорваните места в горната камара, само че даже и да ги завоюват, Абе и съдружниците му отново няма да разполагат с две трети от депутатите в нея, нужни за конституционна смяна, защото биха имали към 160 места.

Абе се надяваше да завоюва такова болшинство, с цел да може да ревизира японската конституция, която съгласно него е прекомерно пацифистка, и да ускори ролята на японските въоръжени сили. Той въпреки всичко прикани за диспути за ревизирането ѝ, добавяйки, че съгласно резултатите точно това желаят гласоподавателите. Пацифистката конституция на Япония е непроменена от провалянето във Втората международна война насам.

Абе от години приказва за смяна на член 9, който би дал по-голяма легитимност на японската войска, само че публичното мнение е радделено.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР