Партията на Слави не успя да отложи въвеждането на еврото.

...
Партията на Слави не успя да отложи въвеждането на еврото.
Коментари Харесай

Партията на Слави не успя да отложи въвеждането на еврото

Партията на Слави не съумя да отсрочи въвеждането на еврото. Бюджетната комисия в Народното събрание отсрочи гласуването на настояването на Има Такъв Народ за разработване на разбор за изгодите от въвеждането на еврото у нас, което целеше закъснение на целия развой по включване на България в Еврозоната.

Искането е импортирано от Има Такъв Народ, отпред с Любомир Каримански, беше за разбор, който да се изготви от Министерството на финансите и Българска народна банка. Той би трябвало да съдържа главните политики на Еврозоната, както и на икономическата и финансова политика на България, положението на българската стопанска система, предстоящите промени, изгоди, разноски, опасности и провокации, както и резултатите от въвеждането на еврото в другите страни. Подготовката му сигурно ще отсрочи заложеният в проекта период за въвеждането на еврото в България, който е 1 януари 2024 г. Повече за предлагането на партията на Слави Трифонов.

На днешното съвещание депутатите взеха решение да отсрочат тази точка за идната седмица, с цел да изчистят текстовете, тъй че да не се стопира осъществяването на техническата подготовка по въвеждане на еврото.

" Това би трябвало да е фундаментът, върху който да се изготви народен проект за приемане на еврото. Парламентът би трябвало да одобри решение подобен разбор да бъде входиран ", съобщи по време на дебатите Каримански.

Той още веднъж акцентира, че Има Такъв Народ са за присъединение към еврозоната, само че " по явен, логичен и приключен цикъл, а не преждевременно ". Анализът съгласно него ще даде изясненост и каква осведомителна акция би трябвало да се организира измежду обществото. Каримански акцентира, че това към този момент е правено във всички страни, приели еврото, в това число и Хърватия.

" Този разбор се създава сега взаимно с Българска народна банка, до седмица-две ще се стиковаме и ще сме подготвени. Грешка е да се стопира техническата подготовка за приемане на еврото, до момента в който излезе анализът ", съобщи финансовият министър Асен Василев. Той акцентира, че в случай че се забави процесът, приемането на еврото от 1 януари 2024 година се слага под риск. " По-добре е да си запазим тази алтернатива ", сподели Василев. 

Управителят на БНБ Димитър Радев също отбрани тезата, че не би трябвало да се стопира работата по техническата подготовка, тъй като в противоположен случай приемането на еврото от 2024 година ще е съвсем невероятно. " Има голям размер от административна и логистична работа и на този стадий към този момент би трябвало да има инструкции от държавното управление за подготовката на държавния бранш, както и инструкции към частния бранш. Ние сме в края на пътя, не би трябвало да започваме да бягаме назад по пътя ", сподели Радев. " Моето терзание е, че очаквате от Българска народна банка политически отговори. Ние може да дадем единствено експертни оценки, а вие политиците би трябвало да вземете осведомено решение ", добави Радев. 

Радев разяснява и обстановката с отдръпването на Има Такъв Народ от обединението. " Целият развой на присъединение към еврозоната в огромна степен е функционалност на политическия развой. Ние имаме сериозна смяна в този развой от през вчерашния ден. За това доста е значимо по какъв начин този развой ще се развие оттук насетне. Това може да форсира или да забави въвеждането на еврото в България ", сподели Димитър Радев. И добави: " Аз не желая да бъда подигравателен или сериозен, само че ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние към този момент сме в бюджетната процедура за идната година ".

Каримански настоя Народното събрание да даде период до 31 юли за внасяне на стратегическия разбор. " Едва ли един месец ще забави целият развой по подготовката на приемането на еврото ", уточни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР