Партия Възраждане да бъде обявявена за противоконституционна и разпусната -

...
Партия Възраждане да бъде обявявена за противоконституционна и разпусната -
Коментари Харесай

БХК с писмо до главния прокурор: Партия Възраждане е противоконституиционна, трябва да бъде разпусната

Партия " Възраждане " да бъде обявявена за противоконституционна и разпусната - за това упорства в отворено писмо Българският хелзинкски комитет дружно с подписалите го съвносители и подкрепили го още общо 121 души с гражданска позиция.

" Считаме, че в своята същина активността на тази политическа партия е ориентирана към това да унищожи гражданския мир и да отстрани открития с конституцията либерален порядък на ръководство в страната като го размени с властови модел, учреден на потъпкване на гражданските права и свободи ", написа в сигнала до и.д. основния прокурор.

В документа се показват причини за все по-отявлени апели за принуждение над политически съперници и български жители, които не споделят концепциите на " Възраждане ", дават се образци за систематични нарушавания на конституцията и Закона за политическите партии, очевидно антималцинствени позиции, дейности в очевиден прорез с открития в Република България либерален и правов ред.

В сигнала са разказани десетки образци за закани хора да се пращат в Белене, да се причислява територия от Македония, офанзиви против кинопрожекции и мирни жители, съобщи Дневник.

Трайна антидемократична устременост

В правните съображения на сигнала се показва, че е налице " трайна антидемократична устременост на активността на партията, която намира все по-отчетлив израз в апели към практикуване на принуждение над съперници на партията или към български жители, които не споделят нейните политически хрумвания ".

 

Според подписалите " Възраждане " насажда ненавист и подтиква към дискриминация на етническа основа, националност или на основата на полова ориентировка. " Партията публично поддържа, а нейни деятели употребяват принуждение и закани, с цел да попречат на мирни събрания на български жители. Действията и изказванията на публични партийни лица са ориентирани против политическия плурализъм ", написа в сигнала до Сарафов и се показва, че конституцията абсолютно не разрешава такива организации.

Призиви за физическа разпра с съперници

Друг мотив за закриването на партията е забележимата ескалацията на заеманите позиции и използвания език от " Възраждане ". В тази връзка се показват образци по какъв начин групировката атакува и стопира кинопрожекции, без съответна интервенция на правоохранителните органи. Освен това деятелите й приканват за физическа кавга с други политически лица: " тази уродлива паплач да бъде унищожена ".

" Считаме, че са налице задоволително необятен кръг от съответни обстоятелства и условия, които приказват, че политиката на партия " Възраждане " е ориентирана към всяване на боязън и ужас в обществото, тласкане към принуждение по отношение на инакомислещи български жители, разрушение на опцията за политически разговор. В общ проект всички тези детайли на политическа активност недвусмислено показват това, че политическа партия " Възраждане " има за своя последна и съществена цел разрушение на демокрацията, открита с Конституцията от 1991 година и налагането на нов модел на ръководство, учреден на погазването на главните права на безграничен кръг български жители, разрушение на устоите на правовата страна и прибягване до форми на политически репресии и гнет ", декларират БХК и подписалите сигнала.

Те сигнализират, че част от българските жители са тласкани от " Възраждане " към допустимо радикализиране. Застрашени са връзките със прилежащи страни - с формулирането като детайл на политическа стратегия на приобщаване територията на други суверенни страни или елементи от тях към територията на Република България, каквито изказвания има във връзка с Република Северна Македония.

Потъпкване на права и свободи

Освен това: Дейността на партията отхвърля всъщност политическия плуразлизъм. Нарушена е Европейската спогодба за правата на индивида. Демокрацията е застрашена от систематичното нарушение на съществени права на жителите и тормоз над жители по предпазен симптом, каквито са етническата принадлежност, народността, полът и половата ориентировка. Описани са в детайли образци за очевидна хомофобия и антисемитизъм.

" Намираме, че изказванията на обособени представители на партия " Възраждане " и на нейния ръководител Костадин Костадинов ангажират политическата групировка като цяло, те са систематични и поредни, и са израз на водената политика от партията, а не изолирани изказвания на обособени представители ", показват подписалите сигнала.

С него Сарафов е свикан да ревизира истинността на изказванията и въз основа на тях да изиска оповестяването за противоконституционна и разпускането на политическа партия " Възраждане ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР