Партия получи антинаградата Биг Брадър на Програма Достъп до

...
Партия  получи антинаградата Биг Брадър на Програма Достъп до
Коментари Харесай

Кашъмов: Учудващо е, че Възраждане отрича за огласяване на лични данни

Партия " " получи антинаградата " Биг Брадър " на Програма " Достъп до информация ". Мотивацията за това антиотличие е за нелегално събиране и разгласяване на персонални данни на 800 души по отношение на самодейност на партията за приемане на Закон за непознатите сътрудници. От партията изпратиха доста страници на прокуратурата, разгласява ги на уеб страницата си, разказваше ги в изявленията и съгласно откритото от Програма " Достъп до информация " в материалите се съдържат и персонални данни. Костадинов твърди, че ЕГН-та не са оповестени. 

Пред БНР шефът на Програма " Достъп до информация "  Александър Кашъмов сподели, че е изумен, че Костадин Костадинов отхвърля това:

" ЕГН-та имаше - това е несъмнено открито и потвърдено. Ние разполагаме и с доказателствени средства, направени по реда на съответните процесуални закони за това. Разбрахме, че в неделя - ден след връчването на антинаградата за това умишлено и целеустремено изтипосване на стотици хора с техните ЕГН-та по един безусловно незаконен метод в нарушаване на общия правилник на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни, който е директен закон в България, беше осъществено това издание и то с ясната цел да бъде стигматизирана една група хора, които бяха показани в този сигнал до прокуратурата и на обществото като шпиони, врагове и не знам още какви. Всяването на омраза в обществото е и част от непозволеното държание в демокрацията ". 

По думите му тази антинаграда " Биг Брадър " се връчва в доста страни. Самото законодателство за отбрана на персоналните данни поражда като отговор след Втората международна война на големите закононарушения, които са осъществявани, в това число че посредством незащитени персонални данни са били търсени и разпознати хора от групи, които нацистите са били набелязали за свои жертви, напомни Александър Кашъмов в изявление за предаването " Преди всички ".

С удивление той означи, че не са установили или не е обществено известно Комисията за отбрана на персоналните данни да е подхванала някакви дейности по този проблем. По думите му казусът е друг от останалите номинации тази година, които касаят НАПлийкс, Банка ДСК, МОН: 

" Случаят с " " е отворен - не виждаме реакция. Второ - тук има умишлено и целеустремено деяние, каквото не се следи в другите случаи, при които се дължи по скоро на пропуски, пробойни, хакерски офанзиви и така нататък ". 

За сигнала на " " до прокуратурата Кашъмов акцентира, че към него е имало приложение:

" Това е употребявано по един безусловно забранен метод, като са извлечени тези данни с участия на хора в бордове на НПО-та. Оттам се виждат и ЕГН-та. Това беше документ от над 200 страници ".

С задоволство Кашъмов акцентира, че партия  " " очевидно си е взела записка, тъй като още на идващия ден е премахнала този документ от уеб страницата си: 

" Това е смешно и някакъв опит за замитане на следите да се твърди, че този документ не е бил там. От август до оня ден този документ беше там. Защитата на персоналните данни е едно от главните отговорности на всяка държава-членка на Европейски Съюз и Комисията дължи дейности освен в интерес на българските жители, само че и отчетност пред Европейски Съюз по какъв начин съблюдава това законодателство и по какъв начин извъшва надзор ". 

За процедурата за избор на съдии за новия Висш съдебен съвет адв. Кашъмов разяснява:

" Установи се, че системата за електронно гласоподаване не става за гласоподаване. Тя не дава отговор на главното условие на самия Закон за правосъдната власт - да обезпечи тайната на вота. Ако вършиш с неспособен инструмент избори, значи избор няма. Тази система се оказа един " продънен съд ", а множеството дали своят вот магистрати са дали своят вот посредством нея ". 

Машината за изборите е доста по-сигурен метод на гласоподаване, тъй като тя е затворена в себе си, тя не е част от верига, акцентира адв. Кашъмов и добави, че електронното гласоподаване е в интернет верига.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР