Парламентът прие оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и

...
Парламентът прие оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и
Коментари Харесай

Десислава Ахладова се закле като министър с приоритет електронно правосъдие

Парламентът одобри оставката на министъра на правораздаването Данаил Кирилов и гласоподава неговото място да заеме Десислава Ахладова. " За " гласоподаваха 98 депутати, 45 бяха " срещу ", 1 въздържал се.

Почти без спор бе гласувана промяната.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски още веднъж изиска в Народното събрание за гласуването на тази промяна да пристигна министър председателят Бойко Борисов, само че настояването му остана без имитация.

Депутатът Крум Зарков уточни, че е доста значимо да се знае дали Данаил Кирилов си потегля, тъй като не може да написа във Facebook или тъй като не може да написа Конституция, с цел да се знае какво да се изисква от идващия. Зарков напомни, че мониторингът на България от Европейска комисия не е свален.

След гласуването новият министър Десислава Ахладова се закле, тя сподели малко: " Само благодаря за оказаната ми отговорност, уповавам се, че ще оправдае доверието ".

Данаил Кирилов подаде самичък своята оставка след свое изказване, в което изясни пред медиите, че има лист с имената на всички, които го назовават Барни Ръбъл във Facebook.

Веднага по-късно в обществената мрежа бе основана група с такова име, която за броени часове набра хиляди почитатели.

След това Кирилов подаде оставка. Преди да се стигне до това министър председателят Бойко Борисов самичък забрани на министъра на правораздаването да написа постове във Facebook, откакто в собствен пост той оприличи акцията на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов в резиденцията на Ахмед Доган в Росенец като Спондж фасул квадратни гащи.

 Десислава Ахладова ще смени Данаил Кирилов като правосъден министър Виж още

Новият министър Десислава Ахладова е приключила право в ЮЗУ " Неофит Рилски " в Благоевград през 1997 година и цялата ѝ кариера, преди да стане заместник-министър, е минала в съда. Била е арбитър в Районен съд - Перник и доближава до поста заместник-председател. Влиза в правосъдното министерство първо като заместител на Цецка Цачева, а по-късно и на Данаил Кирилов, като в ресорите й е Агенцията по вписванията.

След клетвата Ахладова даде брифинг в Народното събрание за медиите , с цел да изясни какви ще са целите й като министър. Неин главен приоритет ще е реализирането на електронно правораздаване.

За себе си Ахладова уточни, че е почнала от най-ниското ходило на правосъдната власт като младши арбитър, след което е била областен арбитър, заместник-председател и по-късно ръководител на Районен съд - Перник. От 23 май 2017 година Ахладова е заместник-министър на правораздаването и дава отговор за Агенцията по вписванията, българското поданство, Инспекторатът, Бюрото за правна помощ, активността на нотариусите, частните правосъдни реализатори, държавните правосъдни реализатори.

Относно плана за промени на Конституцията, препоръчан от ГЕРБ, министър Ахладова уточни, че с предложенията на процедура се осъществят огромна част от рекомендациите, които не престават промяната в правосъдната власт на Венецианската комисия и на Европейска комисия. Тя даде образец с разделянето на Висш съдебен съвет на Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите и премахването на Пленума, което по думите й е било една от главните рекомендации през 2017 година на Венецианската комисия.

Другият подложен въпрос бе - въздействието на министъра на правораздаването във връзка с правосъдната власт и кариерните назначения на съдии и прокурори. С промените, които се плануват - този проблем, който бе подложен 2015 година, също е позволен, разяснява тя.

За претекстовете на министър Данаил Кирилов да напусне поста, Ахладова съобщи, че те са персонални. Относно поддръжката на съдружните сътрудници на ГЕРБ, Ахладова съобщи, че те също са били " за " нейната кандидатура.

За противоречивата тематика за промени в Конституцията Ахладова бе безапелационна, че първо би трябвало да се реализира политически и публичен консенсус и едвам тогава да бъдат одобрявани промени.

Новият министър разяснява и появилите се изявления за закупено от нея жилище на преференциални цени. " Жилището ми се намира в кв. " Свобода ", 82 кв. м. е и е напълно закупено с ипотечен заем, финансирано е от банка ", сподели Ахладова и посочи, че цената на жилището й е неведнъж над данъчната оценка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР