Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за

...
Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Окончателно: Създават електронни партиди на имотите у нас

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене промени в Закона за кадастъра и имотния указател, импортирани от Министерския съвет. С тях се цели основаване на електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи като съществена причина за основаване на заможен указател.

Агенцията по вписванията основава и поддържа обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.

Службата по вписванията в правосъдния регион на съответния Районен съд ще вкарва в електронните партиди информация за парцела, за притежателя му и за признаването и прехвърлянето на правото на благосъстоятелност, за ипотеки и възбрани, както и вписаните актове с приложените към тях документи в електронните партидни каузи, одобриха депутатите.

В период до 30 юни 2026 година Агенцията по вписванията би трябвало да цифровизира наличния книжен списък в службите по вписванията, реши още Народното събрание.

По предложение на Божидар Божанов ( " Демократична България " ) и с редакция, препоръчана от Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), беше признато разпорежданията на съдията по вписванията да се правят и по електронен път с дипломиран електронен автограф, а вписването в партидата да се удостоверява и с дипломиран електронен времеви щемпел по смисъла на европейски правилник. Тези два текста влизат в действие две години след влизането в действие на актуалните промени в закона.  

 istock istock
Божанов разяснява, че приема редакцията на Кирова да се добави съюза " и " преди думите " по електронен път ". Той изясни, че двата параграфа целят по-добра електронизация на процесите, в това число и гарантиране на тяхната сигурност посредством електронен времеви щемпел.

Към сегашния миг вписванията не престават да се реализират по персоналната система единствено на хартия, показва Министерският съвет.

С приемането на Закона за кадастъра и имотния указател през 2000 година е планувана законодателна промяна в системата на вписванията, която планува имотният указател да се води освен на хартия, само че по едно и също време с това и в електронен тип. Повече от 20 години след приемането на закона тази законодателна промяна не е осъществена на процедура, се споделя още в претекстовете за промените. В службите по вписванията съществува голям списък от вписани актове на книжен притежател за интервала от 1900 година до 2009 година, който е належащо да бъде цифровизиран, отбелязва още вносителят.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР