Парламентът прие на първо четене законови поправки, които разрешават на

...
Парламентът прие на първо четене законови поправки, които разрешават на
Коментари Харесай

На първо четене: Бизнесът ще може да преподава в университетите

Парламентът одобри на първо четене законови ремонти, които позволяват на изявени експерти от практиката да организират лекции от общия хорариум в университетите. Това ще става след решение на съответния факултетен съвет и при изискване че часовете са до 10% от образователния проект на бакалаврите и до 20% от този на магистрите.
Промените в Закона за висшето обучение, чиито вносители са депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", бяха признати на първо четене през днешния ден с 80 гласа " за " и 11 " въздържал се ", оповестява " Дневник ".
И сега разнообразни експерти се канят като гост-лектори в университетите, само че по-скоро не с цел да водят часове от образователния проект, а да споделят опит от практиката.
Текстовете плануват още работодателски и бизнес организации да могат да вземат участие в създаването на образователните стратегии. Това ще помогне за тяхното осъвременяване и синхронизиране с условията на бизнеса.
От ГЕРБ обясниха, че задачата е да се позволи казусът с нуждата от в допълнение образование на студенти от разнообразни специалности, което бизнесът твърди, че би трябвало да реализира при наемането им. По думите на вносителите поправките са приветствани от ректорите.
Според Движение за права и свободи обаче няма гаранция, че положителните експерти в бизнеса ще бъдат и положителни преподаватели .
От Българска социалистическа партия оповестиха, че се въздържат да поддържат измененията, защото това щяло да понижи броя на лекциите на останалите преподаватели, което би довело до демотивация. Според социалиста Красимир Янков с поправките ръководещите желали да изключат страната от планирането на стопанската система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР