Парламентът прие на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията,

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията,
Коментари Харесай

Приеха законопроекта на ГЕРБ за КПКОНПИ, а не този на ПП

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за противопоставяне на корупцията, импортиран от ГЕРБ-СДС, и отхвърли другите два – на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и на служебния кабинет. 

Законопроектът, препоръчан от първата политическа мощ в Народното събрание, поддържаха 142-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, 12 бяха „ срещу “, а 60 народни представители се въздържаха. 

Проектът на ПП-ДБ беше отритнат и при прегласуването с 60 гласа „ за “, 38 " срещу " и 57 „ въздържали се “, като в гласуването участваха единствено четирима депутати от ГЕРБ-СДС. В гласуването на идващия законопроект – този на първата по величина парламентарна група, участваха 63-ма депутати от ГЕРБ-СДС.  



Законопроектът на служебния кабинет беше отритнат с 47 гласа „ за “, 57 „ срещу “ и 107 „ въздържал се “. 

В пояснение на друг избор Цончо Ганев ( " Възраждане " ) изрази вяра " на самообявилите се за демократи да им стане ясно, че с мечката мед не могат да ядат ". Прекалено сте неопитни и непрофесионалисти да ядете мед с лицата, които до през вчерашния ден обвинявахте за корупция, а през днешния ден делите дружно властта, тъй като управлявате дружно, само че ще изпълнявате всичко, което желаят Борисов и Пеевски, разяснява той.



Законопроектът на ГЕРБ планува разделянето на настоящия антикорупционен орган на две самостоятелни една от друга комисии - Комисия за противопоставяне на корупцията и Комисия за лишаване на нелегално добито имущество. Предвижда се новосъздадената Комисия за противопоставяне на корупцията да се ръководи на ротационен принцип и да се състои от ръководител и шестима членове, " притежаващи високи професионални и нравствени качества, и минимум 10 години юридически стаж ".  



Правомощията на Комисията за противопоставяне на корупцията включват превантивна активност посредством събиране, анализиране и инспекция на информация, както и откриване и следствие на корупционни закононарушения по реда на Наказателно-процесуалния кодекс от чиновници на служба „ проверяващи инспектори “. Предлага се чиновниците, изпълняващи оперативно-издирвателни функционалности в настоящата КПКОНПИ, да преминат към Комисията за противопоставяне на корупцията, като за възстановяване на процеса по противопоставяне на корупцията се планува и прекачване на действия от Държавната организация „ Национална сигурност “ към новия орган, реализирани от дирекцията „ Финансово разузнаване “ и профилираната дирекция за отбрана при заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР