Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита
Коментари Харесай

Промени в Закона за защита от домашно насилие бяха приети от депутатите на първо четене

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. Депутатите гласоподаваха в поддръжка на два законопроекта - един на Българска социалистическа партия с вносител Корнелия Нинова и различен общ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Предстои препоръчаните текстове да бъдат обединени в общ законопроект и още веднъж да бъде обсъждани в комисия и след това в пленарната зала. Засега в текстовете народните представители оферират да се разшири кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят правна отбрана. Разширяват се ограниченията за отбрана от домашно принуждение, както и се основават процедури за предварителна защита.

Предвижда се основаването на народен орган за съгласуваност, мониторинг и оценка за случаите и ограниченията, свързани с домашното принуждение.

В законопроекта на ГЕРБ и ПП-ДБ се предлага и обвързване за околните на измъчвано лице да уведомят способените органи, в случай че са осведомени със случай на принуждение. Техният общ текст в действителност е този на Надежда Йорданова, който беше отритнат в 48-ото Народно заседание с гласовете точно на ГЕРБ и Движение за права и свободи. И двете парламентарни групи в този момент споделят, че ще го поддържат. Законопроектът е част от законодателната стратегия на ГЕРБ и ПП-ДБ, а преди всичко като вносител в този момент е посочен Бойко Борисов.

По време на дебата в пленарната зала от " Възраждане " споделиха, че домашното принуждение съществува, само че актуалните промени не предложили нищо ново.

Те обаче засягат предметния обсег на закона и с тях се усилват ограниченията за отбрана. Създават се и гаранции за провеждането на поредна държавна политика в региона на домашното принуждение. Предстои законопроектите да бъдат обсъждани на второ четене.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР