Парламентът прие на първо четене два законопроекта за изменение на

...
Парламентът прие на първо четене два законопроекта за изменение на
Коментари Харесай

Въвеждат регистрационен режим за селскостопанските аптеки

Парламентът одобри на първо четене два законопроекта за изменение на Закона за ветеринарномедицинската активност, свързани с ветеринарните лекарствени артикули. И двата плана са импортирани от Христо Даскалов („ Продължаваме промяната – Демократична България “) и група национални представителиписа електронното издание agrozona.bg.

С единия законопроект понятието „ ветеринарномедицински артикули ” (ВМП) се заменя с „ ветеринарни лекарствени артикули ” (ВЛП). Действащите лицензионни режими за приложимост, за произвеждане, за търговия на едро и за търговия на дребно с ветеринарномедицински артикули се заменят надлежно с безсрочни позволения за търговия, за произвеждане, за търговия на едро и търговия на дребно. Лицензионните режими на хомеопатични и на имунологични ветеринарни лекарствени артикули стават регистрационни.

Разрешенията за търговия с ВЛП ще са годни единствено на територията на България, като при избрани условия изпълнителният шеф на Българската организация за сигурност на храните ще може да издава позволение за търговия за стеснен пазар, с годност от пет години или позволение за търговия при изключителни условия, с годност от една година. Въвежда се режим за регистрация на лицата, извършващи произвеждане, импорт, предпазване или разпространяване на дейни субстанции, употребявани като изходни първични материали във ветеринарни лекарствени артикули.

Регламентирани са системата за блокиране и евакуиране от пазара на ВЛП, които не дават отговор на условията за качество; системата за събиране и неутрализиране на отпадъците от ВЛП и системата за фармакологична зоркост. Условията и редът за подаване на информация, процедурите за култивиране на сигналите и оценката на резултатите, свързани със системата за фармакологична зоркост, ще бъдат избрани с разпоредба на министъра на земеделието и храните.

Като способен орган за надзор върху ветеринарните лекарствени артикули е избрана Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

С преходните и заключителните разпореждания на законопроекта е планувано изпълнителният шеф на БАБХ да издаде служебно безсрочни позволения за произвеждане, за търговия на едро, за търговия на дребно и за приложимост на лицата, получили лицензи, издадени по остарелия ред. До издаване на разрешенията, издадените лицензи ще запазят своето деяние, осведоми Българска телеграфна агенция.

Във втория утвърден законопроект в допълнение на първия е планувана процедура за промени в документ за регистрация на хомеопатични ветеринарни лекарствени артикули. Създадена е опция изпълнителният шеф на БАБХ или оправомощено от него лице при избрани условия да може със заповед да спре действието, да анулира или отнеме документ за регистрация на хомеопатични ВЛП и да разпореди на притежателя му да блокира и изтегли продуктите от пазара. Предвидено е търговците на едро с ВЛП да имат право да ги доставят с изключение на на други търговци на едро и на дребно и на ветеринарномедицински заведения, на притежатели или ползватели на регистрирани животновъдни обекти, след показване на рецепта от регистриран ветеринарен доктор.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР