Парламентът прие годишния доклад на Комисията по енергийно и водно

...
Парламентът прие годишния доклад на Комисията по енергийно и водно
Коментари Харесай

Депутатите приеха годишния доклад на КЕВР

Парламентът одобри годишния отчет на Комисията по енергийно и водно контролиране /КЕВР/ за 2018 година

"За " гласоподаваха 94 депутати, 29 - "против " и петима "въздържал се ". Иван Иванов, ръководител на КЕВР, даде обещание и през актуалната 2019 година в своите решения комисията да пази публичния интерес. При представянето на отчета той акцентира, че отчитайки равнището на приходите на българските жители, КЕВР не е позволила внезапни промени на цените на електрическата енергия, природния газ и топлинната сила.

Иванов разяснява още, че от ден на ден цените за крайните консуматори ще се дефинират от външни фактори, измежду които цената на въглеродните излъчвания, споровете в страните, производители на недопечен нефт, цената на природния газ и други Той открои като значими аспекти от активността на КЕВР за 2018 година - дейностите за либерализация на електроенергийния пазар, либерализирането на доставките на природен газ. По думите му стъпка в тази тенденция е изваждането на самостоятелната енергийна борса на всички производители на сила, които имат конфигурирана мощ 4 MW. Иван Иванов уточни, че в своите решения КЕВР се управлява от два правилото: решенията да са транспарантни и да са уравновесени. "За да имаме устойчива енергийна система, не би трябвало да се допусне банкрут на сдруженията ", сподели още ръководителят на КЕВР.

"По отношение на природния газ, значителен е нашият принос нормативно да обезпечим построяването на интеконектора с Гърция в Стара Загора. Изключително значим детайл от нашата междусистемна съгласуваност ", означи Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР