Парламентът прие без дебати в четвъртък предложението за промяна на

...
Парламентът прие без дебати в четвъртък предложението за промяна на
Коментари Харесай

Депутатите харесаха идеята банковата тайна на магистратите да се разкрива по-лесно

Парламентът одобри без диспути в четвъртък предлагането за смяна на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с която се дава право на Инспектората към Висш съдебен съвет да има достъп до банковите секрети на магистратите при категорично декларирано от тях единодушие.

Идеята на правосъденото министерство включва и хипотезата при отвод – да бъде задействана процедура, при която инспекторите сезират съответнив областен съд и той се произнася по настояването.

Предложението бе подкрепено от 96-има депутати, едвам двама гласоподаваха " срещу ", а 41 се въздържаха.

Тодор Байчев от Българска социалистическа партия съобщи преди вота, че левицата няма да поддържа смяната в Закон за съдебната власт, макар че си давала сметка, че задачата е да се усъвършенства законовата уредба, откакто са зародили някои въпроси в практиката по приложението на закона.

Той обаче сложи въпроса дали с облекачаване на процедурата по откриване на банковата загадка на магистратите не се изземвали функционалностите на районния арбитър, който независимо да реши.

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов заявява, че съпартийците му от ГЕРБ поддържат законопроекта, направен от правосъдното министерство след продължителна и прецизна работа дружно с висшите съдилища, прокуратурата и Висш съдебен съвет.

" Природата, произхода на предлаганите промени е от магистратурата и задачата е да се отстранят пречки по използването на закона ", изясни Кирилов, добавяйки, че с приемането на поправката щяла да се усъвършенства активността на правосъдната власт.

Той напомни, че има намерение сред двете четения на законопроекта да предложи и друга смяна в Закон за съдебната власт – ръководителят на Върховния административен съд да може да командирова и съдии от общите районни и окръжни съдилища.

Инспектората към Висш съдебен съвет прикани за приемане на по-лесен механизъм за откриване на банковата загадка на магистратите още през септември м.г. Целта е инспекторите да получават от Българска народна банка информация за паричните отговорности на магистратите и техните близки, за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и данни за наетите сейфове в банки и техните пълномощници.

Отделно от това с смяната се вкарва двойно нарастване на периода за инспекция на имуществените заявления – от три на шест месеца. Проверките включват разкриването на банкова и застрахователна загадка. Те се разгръщат и към съпрузите (или хората във фактическо съжителство) и малолетните деца на магистратите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР