Парламентът отстрани правно-техническа грешка и даде възможност и до края

...
Парламентът отстрани правно-техническа грешка и даде възможност и до края
Коментари Харесай

Парламентът даде възможност до края на годината от свръхпечалбите на енергийните дружества да се изплащат компенсации

Парламентът в профил правно-техническа неточност и даде опция и до края на годината от свръхпечалбите на енергийните сдружения да бъдат изплащани обезщетения поради високите цени на силата, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".   С преходните и заключителни разпореждания на измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища депутатите направиха публицистична корекция в обнародваните към този момент промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Според измененията в ЗКПО сдруженията и местата на стопанска активност от Съюза, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването, внасят наложителна краткотрайна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби според член 14 от Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата. Министерският съвет може да утвърждава спомагателни разходи/трансфери, в това число за 2022 година, за сметка на постъпленията от краткотрайната солидарна вноска, в това число предплатените вноски по нея за покриване на разноски по признати от Министерския съвет стратегии в осъществяване на регламента.

Когато гласувахме измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане е позволена правно-техническа неточност, изясни ръководителят на бюджетната комисия Петър Чобанов (ДПС) и уточни, че тогава е пропуснато да бъде конкретизирано от кой момент влиза в действие наредбата с обезщетенията. Той обясни, че алинея 7 на параграф 9 се отнася до опцията да се изплащат обезщетения, т.е. средствата да стигат до хората и до бизнеса и с цел да не пропуснат тази календарна година, защото другояче законът ще влезе в действие от 1 януари следващата година, си разрешават да създадат тази публицистична корекция, с цел да може и до края на годината да бъдат изплащани сходни средства.

С признатите на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища през днешния ден беше записано, че алинея 7 от параграф 9 на измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане влиза в действие от обнародването на промените в ЗКПО в " Държавен вестник ", т.е. от 13 декември т.г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР