Парламентът отхвърли предложението на БСП да бъде възложена задачата на

...
Парламентът отхвърли предложението на БСП да бъде възложена задачата на
Коментари Харесай

Окончателно: Парламентът отряза БСП за руската ваксина Спутник V

Парламентът отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия да бъде предоставена задачата на Министерски съвет да стартира договаряния за потребление на съветската ваксина против " Спутник V ".
Решението беше взето с 83 гласа " за ", 69 " срещу " и 56 " въздържал е ".
Припомняме, че предлагането влезе в пленарна зала, откакто в Народното събрание го утвърди.
Вносители са депутатите от Българска социалистическа партия. Те акцентират, че в България към този момент се ползват имунизациите на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen, само че усложненията в доставката на нужните количества за облекчаване на потребностите на популацията, водят до нарушение на одобрения народен имунизационен проект.
В други европейски страни, като и, към този момент се възползват от правото независимо да договорят покупката на ваксини отвън общите съглашения, подписани от Европейския съюз (ЕС), акцентират те.

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов влезе в изострен спор с вносителите от Българска социалистическа партия, като стартира своето изявление по този начин: " Когато Кремъл кихне, Българска социалистическа партия се разболява. Ако гласувате за това предложение, вие ще сгрешите ", безапелационен бе той.
" Има задоволително доставки на ваксини от разнообразни производители, а вие желаете още една, която към този момент няколко страни я не разрешиха ", приключи Даниел Митов.
" В Европейски Съюз има правила и ние сме длъжни да ги съблюдаваме. Не може, просто тъй като на Кремъл някоя партия й е близка, да прекрачим разпоредбите на съюза, от който сме част. И за какво гласувахте единствено за Спутник В, а не гласувахте да купим и трите съветски ваксини ", добави Митов.
 Путин: Руската ваксина е надеждна като автомат Калашников Путин: Руската ваксина е надеждна като автомат Калашников
Президентът на Русия Владимир Путин разгласи, че съветската ваксина е " надеждна като автомат Калашников ". Коментарът беше изработен по време...
" Защо никой не се обади на страните, и имунизират с нея, макар че не е призната от ЕМА? Руската имунизацията е на правилото на имунизацията за Ебола. Ваксината е минала през задоволително проби и българските жители би трябвало да имат тази опция да се имунизират с нея ", съобщи проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ.
" Ясно е, че Европейската организация по медикаментите е приела 4 ваксини. Българската Агенция по медикаментите няма потенциала за приемане на толкоз медикаменти, може да се даде позволение за артикули с доста дейна субстанция, само че единствено за лекуване и за предварителна защита, тъй като имунизациите не лекуват, а превентизират. За да може България да позволи този спор, Агенцията по медикаментите би трябвало да има потенциал, само че тя няма подобен и не може да изследва качествата на имунизацията. Всичко са празни приказки, би трябвало да се съобразим с ЕМА и Агенцията по медикаменти ", съобщи Хасан Адемов от Движение за права и свободи.
" Ако нашата Агенция по медикаментите не може да поеме отговорност, за каквото и да е, въобще за какво би трябвало да има такава. В момента всичко се прави по документи ", репликира го незабавно проф. Андрей Чорбанов.
Даниела Анастасова Дариткова също излезе с остро изявление, като упрекна Българска социалистическа партия в лобизъм.
От социалистите не останаха длъжни и упрекнаха ГЕРБ за положението, в което се намира страната ни – България е отличник по смъртност и на последно място по имунизация.
 Опитите на Русия да популяризира имунизацията си провокират раздори в Европа Опитите на Русия да популяризира имунизацията си провокират раздори в Европа
Политическите разтърсвания в Словакия са образец за това по какъв начин съветската дипломация за ваксини, която към този момент провокира раздор в политическите к...
" Като говорите за лобизъм, г-жо Дариткова, какво ще кажете за AstraZeneca и с кого беше обвързвана? Не беше ли с? ", добави националният представител от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов .
Татяна Дончева в ролята си на ръководител на събранието помоли участниците да се придържат към тематиката и да не се отклоняват от най-важния въпрос, който извънредно мощно вълнува всички български жители.
" Този спор припомня дебата за пенсиите. Всеки има предпочитание, само че не напълно. Причината да водим този спор е тежкият ви неуспех във имунизационната политика. Няма потребност да се мерим и аз се усещам европеец, само че съсипването на връзките с Русия без причина е безсмислено. Отношенията с Русия са унищожени, само че те са такива и с Македония, Европа, Щатите. България е със унищожена известност ", скочи на ГЕРБ и Движение за права и свободи Явор Божанков от Българска социалистическа партия.
Депутатите от групата на Демократична България също упрекнаха Българска социалистическа партия в лобизъм и че няма да поддържат сходно решение.
" Съгласно настоящото българско законодателство в региона на лекарствените артикули, което е напълно хармонизирано с европейското, с цел да се популяризира даден лекарствен артикул в България, той следва да бъде позволен за приложимост, като това може да се извърши по европейска или национална процедура ", разясни ръководителят на здравната комисия лекар Александър Симидчиев .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР