Парламентът одобри окончателно втората актуализация на бюджета за по-малко от

...
Парламентът одобри окончателно втората актуализация на бюджета за по-малко от
Коментари Харесай

Парламентът прие втората актуализация на бюджета

Парламентът утвърди дефинитивно втората актуализация на бюджета за по-малко от половин час. С смяната се усилва оптималният размер на гаранциите, които страната ни може да издава - до малко над 1,8 милиарда лв..

С 310 милиона лв. общо се усилва оптималният размер на държавните гаранции, които могат да бъдат издадени до края на годината. Промяната на бюджета е техническа, поради което бе утвърдена с цялостно болшинство на две четене в пленарната зала, оповестява БНР.

Гаранциите ще бъдат по две стратегии, свързани с общоевропейския отговор на рецесията от Сovid-19. Около 210 милиона лв. ще бъдат за инструмента SURE, посредством който Европейският съюз ще поддържа заетостта.

Преди дни в отрасловата бюджетна комисия в Народното събрание бе оповестено, че най-вероятно страната ни ще потърси един милиард лева( или по-скоро 500 милиона евро) по този инструмент под формата на заем за схемата „ 60 на 40 “. В пленарната зала тематиката обаче не бе коментирана.

Другата скица, по която ще са нужни към 100 милиона лв. за гаранции, е през Паневропейския гаранционен фонд. За него към момента се създават планове, с които да аплайваме.

Единственото изявление от парламентарната естрада бе на депутата от левицата Румен Гечев, който преди предизвести държавното управление да създаде защитими пред Брюксел планове.

Това е втората за годината актуализация на бюджета и съгласно множеството специалисти няма да е последната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР