Парламентът одобри нови правила за защита на работниците в ЕС

...
Парламентът одобри нови правила за защита на работниците в ЕС
Коментари Харесай

Евродепутатите приеха закон за по-строга защита на работниците от азбест

Парламентът утвърди нови правила за отбрана на служащите в Европейски Съюз от рисковете за здравето, свързани с азбеста, и за възстановяване на ранното разкриване на азбест.

Във вторник Парламентът одобри с 614 гласа „ за “„, 2 „ срещу “ и 4 „ въздържал се “ инструкция, към този момент е съгласувана с страните членки, която ще понижи границата на професионална експозиция на азбест и приканва за потреблението на по-модерни и точни технологии за разкриване на съществуването на тънки азбестови нишки. Това оповестиха от пресцентъра на Европейския парламент.

По-ниско равнище на експозиция

Законът има за цел да понижи експозицията на азбестови нишки до допустимо най-ниското равнище. Граничната стойност на професионална експозиция (ГСПЕ) ще бъде 10 пъти по-ниска, защото граничната стойност ще бъде понижена от 0,1 на 0,01 нишки азбест на пространствен сантиметър (cm³), без временен интервал.

След оптимален временен интервал от шест години, страните членки ще би трябвало да преминат към по-модерна и сензитивна технология, която може да открива нишки - електронна микроскопия. След това те ще имат опция да понижат равнището до 0,002 нишки азбест на cm³, като се изключи тънки нишки, или до 0,01 нишки азбест на cm³, в това число на тънки нишки.

Новите правила включват и нови условия за по-стабилна отбрана на служащите. Те ще би трябвало да носят самостоятелно защитно и дихателно съоръжение, облеклото ще би трябвало да се почиства безвредно, ще има процедура за деконтаминация и висококачествени условия за образование на служащите.

Докладчикът по досието, Вероник Трийе-Льоноар, умря на 9 август 2023 година, преди окончателното приемане на директивата.

Цитат

Председателят на комисията по претовареност и обществени въпроси Драгош Пислару (Renew, Румъния) съобщи: „ Достигнахме една стъпка по-близо до бъдеще без азбест. Днешното гласоподаване е част от огромното завещание на Вероник Трийе-Льоноар, която се бори неуморно за здравето на европейските жители. Тези нови правила по отношение на азбеста фрапантно понижават равнището на азбест, на което са изложени служащите, като ги защищават от рисковия канцероген. Но защото няма безвредно равнище на експозиция на азбест, новите правила също по този начин пазят служащите, като им обезпечават защитно облекло и дихателно съоръжение, защитавайки тези, които са на предната линия на работата за възобновяване на постройките “.

Следващи стъпки

Съветът също ще би трябвало публично да утвърди текста преди публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз и влизането му в действие.

Контекст

Азбестът е извънредно рисков канцероген, чието съществуване е проблем за редица браншове, като строителството, обновяването и противопожарната битка. Това е най-голямата причина за рак, обвързван с работата: 78 % от професионалните ракови болести, приети в страните членки на Европейски Съюз, са свързани с експозиция на азбест. Въпреки че всички форми на азбест са неразрешени в Европейски Съюз от 2005 година насам, азбестовите нишки към момента участват в милиони здания и инфраструктури, причинявайки гибелта на повече от 70 000 души годишно в Европа.

Въпреки че Зеленият пакт на Европейски Съюз предизвиква санирането на постройките за възстановяване на енергийната успеваемост и гарантиране на преход към чиста сила, това значи също по този начин, че служащите са изложени на нараснал риск от професионални ракови болести. С тези нови правила Европейски Съюз се стреми да извърши уговорките, поети в европейския проект за битка с рака и проекта задействие на Европейския дирек на обществените права.

При приемането на това законодателство Парламентът дава отговор на упованията на жителите по отношение на общите минимални стандарти за опазване на здравето на нивото на Европейски Съюз, както и гарантирането на стандарти за заслужен труд в границите на международните вериги за основаване на стойност, както е посочено в оферти (10, параграфи 1 и 2 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР