Парламентът на Словакия днес одобри военен договор със Съединените щати,

...
Парламентът на Словакия днес одобри военен договор със Съединените щати,
Коментари Харесай

Решено: Американската армия ще ползва 2 бази срещу $100 милиона

Парламентът на Словакия през днешния ден утвърди боен контракт със Съединените щати, заяви Асошиейтед прес. Споразумението за съдействие в региона на защитата беше признато със 79 гласа " за " против 60 гласа " срещу " в 150-местния законодателен орган. При гласуването се опълчиха позициите на депутатите от четирипартийната ръководеща коалиция и тези от опозицията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Договорът разрешава на американската войска да употребява две словашки военновъздушни бази - Малацки-Кухиня и Слиач - за 10 години, а Словакия, която е член на НАТО, ще получи 100 млн. $ от Съединени американски щати за тяхната рационализация. Сделката беше подписана от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и министъра на защитата на Словакия Ярослав Над на 3 февруари във Вашингтон. За да влезе в действие, съглашението би трябвало да бъде подписано от президентката Зузана Чапутова, която я поддържа.

Гласуването се организира на фона на опасенията, че Русия ще нахлуе в Украйна, показва АП и добавя, че Словакия има обща граница с Украйна. Договорът беше подсилен от държавното управление на премиера Едуард Хегер, който съобщи, че той доста ще увеличи националната сигурност. Споразумението обаче среща гневна опозиция от страна на опозицията, която твърди, че то ще накърни суверенитета на страната, ще направи допустимо непрекъснатото наличие на американски войски на словашка територия и даже ще разреши вероятно разполагане на нуклеарни оръжия в Словакия. Правителствата на Словакия и Съединени американски щати отхвърлиха тези изказвания.

" Нищо в днешното съглашение не планува основаване на непрекъснати бази или наличие на американски войски в Словакия и съглашението изцяло зачита суверенитета и законите на Словакия ", съобщи Блинкън по време на церемонията по подписването на документа в Държавния департамент на Съединени американски щати предходната седмица. Когато през вчерашния ден депутатите обсъждаха съглашението, хиляди хора се бяха събрали на протест против него пред постройката на Народното събрание. Съединени американски щати имат такива съглашения с 23 други членки на НАТО, в това число Полша и Унгария - още две страни, които са съседи на Украйна на източния фланг на алианса. За всяка съответно разполагане на американски сили ще е належащо утвърждението на словашкото държавно управление и парламент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР