Парламентът на Шотландия скоро може да разгледа възможността за посмъртно

...
Парламентът на Шотландия скоро може да разгледа възможността за посмъртно
Коментари Харесай

Шотландия може да помилва посмъртно хиляди жени, екзекутирани като вещици

Парламентът на Шотландия скоро може да прегледа опцията за посмъртно опрощение на хиляди хора - най-вече дами - които преди епохи са били съдени и екзекутирани за магьосничество. Това съобщи Euronews.

Депутатът от шотландския парламент Натали Дон написа в обществените мрежи, че ще стартира процедура по правене на законопроект за опрощение на наказаните и екзекутираните.

" Неправилното криминализиране на тези дами единствено ускорява стандартите за пола в съвременността и имам вяра, че поправянето на тази неточност ще окаже действително влияние за оборване на патриархалните настройки, които към момента съществуват в обществото ", съобщи Дон, член на болшинството от Шотландската национална партия.

Тя благодари на групата " Вещиците на Шотландия " , ръководена от юрист Клеър Мичъл, която се бори упрекнатите във вещерство сред 1563 и 1736 година да бъдат помилвани по правосъден ред, да получат публично опрощение и народен монумент.

Историците настояват, че към 3837 души са били упрекнати в магьосничество по силата на шотландския Закон за магьосничеството, който е в действие близо 200 години.

По това време вещерството се считало за смъртно закононарушение и наказаните за него били удушавани, а по-късно и изгаряни на клада, с цел да не остане тяло за погребение. Две трети от обвинените били сполетени от тази орис - голяма цифра за дребната страна.

Заподозрените също по този начин били хвърляни в пандиза и измъчвани, с цел да създадат признания, до момента в който очаквали процеса. На дамите не било разрешено да приказват в своя отбрана. Лишаването от сън било употребявано като форма на мъчение, както и намушкването на обвинените с игли, с цел да се открият следи от " дяволския " знак.
 Шотландия желае нов референдум за самостоятелност
Шотландия желае нов референдум за самостоятелност

Стърджън ще сложи въпроса пред Лондон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР