Парламентът на Молдова утвърди днес предложеното от президентката Мая Санду

...
Парламентът на Молдова утвърди днес предложеното от президентката Мая Санду
Коментари Харесай

Парламентът на Молдова утвърди Наталия Гаврилица за нов премиер на страната

Парламентът на Молдова утвърди през днешния ден препоръчаното от президентката Мая Санду прозападно държавно управление, откакто нейната Партия на действието и солидарността завоюва предварителните избори през юли с обещания за премахване на корупцията и възстановяване на връзките с Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Парламентът утвърди номинираната от Мая Санду за нов министър председател на страната Наталия Гаврилица с гласовете на 61 депутати в 101-местния законодателен орган. Лидерите на Блока на комунистите и социалистите, който има 32 места в Народното събрание, оповестиха, че минават в съпротива и не гласоподаваха за държавно управление. То не получи поддръжката и на шестимата депутати от партия " Шор ".

В държавно управление броят на министерствата се усилва от 9 на 13. Министерствата на стопанската система и на инфраструктурата се разделят на две; ресорът селско стопанство се отделя от районното развиване, опазването на здравето - от труда и обществената отбрана, а просветата и културата - от проучванията. Въвеждат се постове на четирима вицепремиери: по реинтеграцията (с отделилата се Приднестровска област), по външната политика, по стопанската система и по цифровите технологии.

Кабинетът е формиран най-вече от представители на ръководещата Партия на действието и солидарността и от доближени на президента Мая Санду.

По време на дебатите представителите на опозицията разкритикуваха както състава, по този начин и програмата на кабинета, отбелязвайки, че в нея има доста обвинявания против политическите съперници, констатации за корупция и нарушавания на законите, само че съвсем на никое място не се споделя по какъв начин ще бъдат реализирани заложените в нея цели и от кое място ще дойдат парите за реализирането на тези проекти.

" Благодаря ви за подробния доклад за това, по какъв начин ръководещата през последните 12 години коалиция от проевропейски партии унищожи страната. Искам да напомня, че и президентът, и министър председателят, и доста министри тогава бяха в състава на държавните управления, образувани от тази коалиция ", разяснява Гаврилица доклада на представителя на Блока на комунистите и социалистите Елена Бондаренко.

Програмата на новото държавно управление, озаглавена " Добри времена за Молдова ", включва няколко целта: промяна в правосъдната система, изчистване на държавните институции от корупционните схеми, привличане на вложения, основаване на добре платени работни места, повишение на пенсиите и обществената поддръжка, както и битка с пандемията. Основен акцент в нея бе подложен върху реализирането на пакета от антикорупционни ограничения, като министър председателят даде обещание " конфискация на насъбраното по корупционен път " и с тези пари да бъдат " ремонтирани учебни заведения, приюти, културни домове и пътища ".

Гаврилица даде обещание да възвърне външното финансиране на страната, да притегли вложения, да увеличи приходите на популацията и да обезпечи обществената отбрана на най-уязвимите категории жители, поддръжка на дребния и междинен бизнес, развиване на инфраструктурата в районите. Правителството ще организира " дейна и почтена външна политика, чиято съществена цел ще бъде икономическият интерес на страната ". Като предпочитани области министър председателят дефинира интеграцията в Европейски Съюз, както и развиването на връзките с главните сътрудници - Румъния, Украйна, Съединени американски щати и Русия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР