Парламентът на Молдова одобри прозападно правителство, водено от новия премиер

...
Парламентът на Молдова одобри прозападно правителство, водено от новия премиер
Коментари Харесай

Молдова е с ново прозападно правителство само дни след оставката на предишното

Парламентът на Молдова утвърди прозападно държавно управление, водено от новия министър председател Дорин Речан в четвъртък, откакто той даде обещание да съживи стопанската система и да продължи курса към участие в Европейския съюз.

Речан, който е на 48 години, беше номиниран в петък от президента Мая Санду да размени Наталия Гаврилица, чието държавно управление след сложни 18 месеца на власт, белязани от стопански разтърсвания и хипотетична, изяснява " Ройтерс ".

Речан, някогашен вътрешен министър и президентски консултант, си обезпечи утвърждението на 62-ма депутати в 101-местния парламент, откакто очерта политическите си проекти в стратегия, озаглавена " Просперираща, сигурна, европейска Молдова ".

" Искаме да живеем в сигурен свят, където интернационалните контракти се съблюдават, където проблемите сред страните се вземат решение посредством разговор, където има почитание към дребните страни ", се споделя в програмата. " Искаме да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз. "

Речан сподели преди парламентарния избор, че неговото държавно управление ще включва единствено четирима министри, които не са били в остарялото - министрите на финансите, инфраструктурата, правораздаването и енергетиката.

 Молдова е с ново прозападно държавно управление единствено дни след оставката на предходното
© Reuters

Той е умел политик, който е бил секретар на Върховния съвет за сигурност - съвещателен орган по въпросите на военната и националната сигурност, и е бил вътрешен министър от 2012 до 2015 година

Молдова, някогашна руска република с население от 2,5 милиона души, която граничи с Украйна и членката на Европейски Съюз Румъния, към този момент е претендент за присъединение към Европейски Съюз, само че напредването по пътя до пълноправно участие нормално лишава години.

Нейната стопанска система е мощно подвластна от съветските газови доставки и е наранена от страничните резултати на войната в Украйна. Високите цени на силата и храните покачиха инфлацията през 2022 година и провокираха антиправителствени митинги, защото Молдова одобри огромен брой разселени лица от Украйна.

Санду неведнъж подлага на критика Русия, че се пробва да дестабилизира Молдова, а в понеделник упрекна Москва, че възнамерява да смъкна управлението на страната, да спре присъединението ѝ към Европейски Съюз и да я употребява във войната против Украйна.

Русия, която разполага с войски в отделилия се от Молдова район Приднестровието, отхвърли обвиняванията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР