Парламентът гласува правна възможност за отлагане преброяването на населението у

...
Парламентът гласува правна възможност за отлагане преброяването на населението у
Коментари Харесай

Преброяването се отлага, началото зависи от епидемичната обстановка

Парламентът гласоподава правна опция за отсрочване преброяването на популацията у нас следващата година при оповестено изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура. Дава се право на Министерския съвет да може да промени датата на броене на популацията и жилищния фонд през 2021 година Това стана с признати на първо и на второ четене промени в Закона за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година, импортирани от ГЕРБ.

 Национален статистически институт изиска отсрочване на преброяването Виж още

Съгласно закона преброяването следва да стартира в 0.00 часа на 22 януари 2021 година и да завърши в 20.00 ч. на 15 февруари 2021 година Поради невъзможността да се планува развиването на епидемията през месеците януари и февруари, съществува действителна заплаха от съществени проблеми при преброяването, изключително с преброители, написа в претекстовете.

Според вносителя законопроектът няма да има директно или индиректно влияние върху държавния бюджет.

Вчера и от Национален осигурителен институт желаеха отсрочване на преброяването поради пандемията.

Александър Ненков, един от създателите на измененията, изясни, че сега е нецелесъобразно да се организира броене поради ситуацията. Необходими са към 30 000 преброители, съгласно Национален статистически институт, които ще би трябвало да посещават домовете, в някой има хора под карантина или инфектирани, аргументира се той.

От Българска социалистическа партия се възпротивиха за това, че Народното събрание абдикира от задължението си то да промени тези периоди. Казаха, че биха могли да го създадат, откакто видят по какъв начин се развива епидемиологичната конюнктура.

" Има логичност в това да не се бърза и да не се направи преброяването незабавно на 22 януари, само че това не може да стане, разтоварвайки се просто от отговорност и давайки на Министерски съвет опцията да взема решение. Този проблем е от значително значение, трябваше да бъде решен в пленарна зала и със закон, по този начин както е направено през март 2019 година. Още повече, че този спор би бил потребен, защото има и други проблеми с преброяването - по метода на набиране на доброволци, по метода на набиране на хора, които да го вършат и т. н. Отново споделям - въпрос от национално значение е, от който Народното събрание не може да абдикира ", сподели Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Александър Ненков не се съгласи, че преброяването има отношение към идните избори. Не отменяме закона, а даваме опция за гъвкаво решение, изясни той за какво не се фиксира нова дата. Няма задкулисие, безапелационен беше представителят на ГЕРБ:

" Много ме съмнява, че след 2,3, 4 седмици кой знае какъв брой ситуацията ще е изменена, тъй че ние да фиксираме някаква дата в Народното събрание, която да се окаже след това незадоволително целесъобразна. Ние сме дали опцията, както и по доста други тематика, Министерски съвет да има тази опция, в случай че реши за оправдано да разгласи друга дата за започване на преброяването и няма никаква задкулисност в това наше предложение. Напротив, то е обосновано само и единствено от целесъобразността. Самите вие разбирате какъв брой е неуместно, оправдавам се, на 22-ри да стартираме едно такова броене и 30 000 души да тръгнат по домовете на хората ".

Юлиан Ангелов от " Обединени патриоти " обърна внимание, че е значимо да се направи обективно броене. Не виждаме проблем, в случай че Министерският съвет дефинира датата, добави той. Има направена добра преброителска карта, която дава опция хората да бъдат преброени както би трябвало, посочи депутатът.

Парламентът направи промени и в Закона за Радиото и малкия екран, с цел да се уеднакви с еврпейска инструкция. Така малките екрани и доставчиците на медийни услуги ще би трябвало да създадат налична информацията си за хора с повреден слух или зрение.

Освен това Народното събрание ратфицира през днешния ден съглашение за заем сред Европейски Съюз и България в размер до 511 милиона евро, с което да се компенсират социално-икономическите ограничения против пандемията COVID-19.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР