Парламентът едва ли ще успее тази седмица да приеме позицията

...
Парламентът едва ли ще успее тази седмица да приеме позицията
Коментари Харесай

Френското предложение за Скопие започва да намира подкрепа

Парламентът надали ще успее тази седмица да одобри позицията за Северна Македония. Ветото може да бъде свалено когато и да е. Дори и от министър председател в оставка. Движение за права и свободи и "Възраждане " провеждат симпатизантите си за контра демонстрации в София.
Дни преди да се гласоподава вотът на съмнение, импортиран от ГЕРБ против кабинета " Петков ", парламентарните партии са изправени пред значимото решение - за българското несъгласие върху започване на договарянията на Северна Македония и Албания за участие в Европейски Съюз.

Освен че спъва присъединителния развой на двете страни, ветото има резултат и за България, като рискува изолираност на страната, а също и в допълнение закъснение на средствата от Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз. Всички участници в раздуханата вътрешнополитическа драма по случая са наясно с тези последици. И това изяснява постепенните завои в позициите на част от тях. Първо външното министерство, следено от министър на " ИТН " в оставка популяризира мнение с витиевата поддръжка за френското предложение за решение на разногласието. А в понеделник и президентът Румен Радев съобщи, че " френското предложение е най-хубавото " за момента, откакто предходната седмица предизвести държавното управление, че " всяко увъртане или опити за замяна ще имат тежки последици ", визирайки ветото.

В последна сметка популистката употреба на тематиката докара до раздробяване на ръководещата коалиция - откакто Има Такъв Народ я употребява за отдръпването си от държавното управление, тематиката с ветото беше.
Реклама
Премиерът Кирил Петков изясни, че всички документи, свързани с оферти от френското председателство на Съвета на Европейски Съюз модел за решение на разногласието, ще отиват непосредствено към Народното събрание за утвърждение или отменяне.

В петък дойде и текстът на самото предложение, за което се счита, че може да сближи позициите сред Скопие и София и да докара до събаряне на ветото на България над преговорния развой. В него са регистрирани съвсем всички български настоявания, я Брюксел се ангажира да следи дали Македония съблюдава уговорките си.

Френското председателство завършва с приключването на тази седмица. И отговор какво ще реши България не наподобява, че може да има в този период.

Въпросът се усложнява и от обстоятелството, че на процедура в Народното събрание няма процедура, която да урежда гласуването на " документи ", пристигнали от чужбина, тъй като те не са завършени нито като позиция на Народно събрание, нито като решение. Без глоба от депутатите пък министър председателят Петков сподели, че не би вдигнал ветото.
Реклама
Ето за какво ръководещите, които към този момент са с малцинство в Народното събрание и чакат в сряда да бъдат свалени от новото болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ", обмислят въпреки всичко вероятни разновидността за деяние.
Вариант 1: Внасяне на план за декларация
Единият вид е въз основата на получените във външната комисия документи с оферти, някоя от парламентарните групи да внесе план за декларация, с която се дефинират параметри на деяние по проблема със Северна Македония и се предлага Кирил Петков да смъкна ветото на последния Европейски съвет в границите на френското председателство.

Опциите тук не са изключително доста. " ИТН " няма да несе подобен вид, както и Българска социалистическа партия, които останаха в държавното управление, само че са срещу събаряне на ветото без да са изпълнени българските условия. Така остават " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". От Политическа партия настояват, че на този стадий не считат да вземат участие в каквито и да е начинания по тематиката.

Възможно е " Демократична България " да се нагърби с тази задача, само че в обединението разискват и вредите, които могат да понесат от подобен ход.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Транспорт 3 Политика 1 Транспорт 2 Свят 3 Политика 1 Политика 2 Транспорт 3 Свят Реклама
Отделно и Политическа партия, и Демократична България не са изключително уверени, че декларация, която с която се пътвърждават предложенията на Франция за решение на разногласието сред София и Скопие, ще се одобри от Народното събрание. Все отново двете партии чакат, че за този вид в последна сметка може да. Лидерът им Бойко Борисов, който през 2018 година като министър председател разгласи присъединението на Забадните Балкани към Европейски Съюз за приоритет на българското председателство, а след това наложи несъгласие над Северна Македония, в събота още веднъж се разгласи за разширение на Европейски Съюз.

Въпросът кой ще предложи такава проектодекларация в дневния ред на Народното събрание през тази седмица ще се взема решение занапред.
Вариант 2: Да се употребява позицията на Министерство на външните работи
Той планува въз основата на получените документи от френското председателство, да бъде извикана за чуване във външната комисия на Народно събрание министъра в оставка Теодора Генчовска.

Аргументът в този случай е, че Министерство на външните работи към този момент удостовери публично в своя позиция, че предлагането на Париж би следвало да е задоволително за България. " Нито един от тези документи независимо не дава отговор на българските условия. Като цялост обаче те биха могли да ги покрият ", се споделя в мнението на външното министерство, което е към момента в ресора на " ИТН ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
По този метод в действителност и Министерство на външните работи опроверга изказванията за " национално изменничество ", отправени от Слави Трифонов към премиера Петков.

От ведомството обаче означават, че главното предизвикателство е факторът време. И че даже да се одобри предлагането, до края на френското председателство няма по какъв начин РСМ да извърши условията.

Все по-вероятно е, че даже и да одобри концепциите на Париж, България също би ги подкрепила след края на председателството на Франция. Това обаче не е проблем, тъй като във всеки един миг страната ни може да заявява, че се отхвърля от ветото при тези условия.

Логично е пред външната комисия Генчовска да - че съвкупността от оферти, получени у нас, в действителност удовлетворяват ползите на София. Следващата стъпка съгласно източници на " Капитал " е Народното събрание да одобри, че ще се произнесе по позицията на Министерството на външните работи, като становищетото на ведомството се употребява за изискване на парламентарна декларация.

Който и вид да бъде определен обаче България ще успее да изнерви европейските си сътрудници, защото тази седмица министър председателят няма какво друго да заявява като се изключи че няма глоба от Народно събрание и не може да се произнесе по въпроса. Очаква се това да разгласи и на срещата на водачите на Европейски Съюз в четвъртък, в случай че до тогава Народно събрание не е направило нищо по тематиката.
Вот и програмирани " конфликти "
Според ръководещите обаче позицията на София може да се промени и другата седмица, защото тази надали Народното събрание би имал време да измисли по какъв начин да създаде декларация, да съгласува текста и да я одобри.

Още повече, че всичко това се случва на фона на идното разискване на вота на съмнение към кабинета, импортиран от ГЕРБ. Той ще се разиска във вторник, а гласуването ще бъде в сряда.

Изходът от вота ще предопредели и дали възможна нова позиция на България ще бъде обявена в Брюксел от министър-председател или министър-председател в оставка.

На този стадий не е ясно дали вотът ще мине, тъй като в петък Кирил Петков заявява, че до последния миг ще търси още самостоятелни депутати, които да поддържат кабинета. До този миг не е известно да са открити. В свое изявление от уикенда водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов позволи обаче, че от партията му могат да се отделят още хора.

За сряда, когато ще се гласоподава импортираният избор на съмнение и подкрепящите държавното управление провеждат протест в негова поддръжка, се приготвят и два контра митинга. Единият е на " Възраждане " против кабинета, за който се чака идването на рейсове от цялата страна. И още един - на Движение за права и свободи, отново против кабинета, за който също локалните организации на партията към този момент импровизирано провеждат напредването им до София.

Очевидно е, че сходни инициативи е мощно евентуално да доведат до конфликти сред другите политически симпатизанти.
Свързани публикации Седмицата, в която Народното събрание ще реши ориста на кабинета " Петков " и Скопие 20 юни 2022, 06:07 Борисов пробва да стопли връзките с актуалните ръководещи 18 юни 2022, 14:32 Още един народен представител напусна Има Такъв Народ, вотът на съмнение ще се разисква във вторник 17 юни 2022, 17:20 Свалянето на Никола Минчев - митинги и генерална подготовка за вота на съмнение против кабинета " Петков " 16 юни 2022, 17:55 " Пич, Дългия ме праща ": В Народното събрание има нова коалиция и тя може да смъкна Петков до седмица 16 юни 2022, 09:00 Кабинетът се отдръпва от тематиката за Северна Македония, в Народното събрание се очерта новата коалиция (обновена) 15 юни 2022, 15:56 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР