Парламентарното измерение на социалния диалог беше основна тема на кръгла

...
Парламентарното измерение на социалния диалог беше основна тема на кръгла
Коментари Харесай

В НС се проведе кръгла маса, посветена на 100-годишнината от създаването на Международната организация на труда

Парламентарното измерение на обществения разговор беше съществена тематика на кръгла маса в Народното събрание, отдадена на 100-годишнината от основаването на Международната организация на труда.

Във форума, проведен от Министерството на труда и обществената политика, участваха представители на законодателната и изпълнителната управляващи, на обществените сътрудници и на структурите на гражданското общество, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази благодарността на българския парламент за активността на всички участници в тристранния разговор. Вярвам, че и отсега нататък всички дружно ще продължите да отстоявате правата на работещите, ще бъдете стожери за съблюдаване на трудовото законодателство и ще влагате своите енергични старания за виновна отбрана на правата на труда в България, акцентира тя. Председателят на Народното събрание съобщи, че Народното събрание, както и до момента, ще продължи да поддържа усъвършенстването на законодателната уредба в тази област в името на богатството на българските жители и на цялото общество.

Можем да се гордеем, че нашата страна е деен участник в активността на Международната организация на труда (МОТ), чиито член става година след нейното основаване, съобщи Цвета Караянчева. Тя акцентира, че България е измежду страните, които към този момент 100 години работят дружно за повишение на благосъстоянието на трудещите се лица, за възстановяване на качеството на живот и реализиране на обществен напредък. Насърчаването на обществения разговор на всички равнища е основна причина за реализиране на този напредък, уточни ръководителят на Народното събрание.

Председателят на парламентарната Комисия по труда, обществената и демографската политика доктор Хасан Адемов уточни, че България е утвърдила 101 от общо 189-те конвенции, признати от МОТ. Това подрежда страната ни измежду първите 10 страни, които са приели и приложили наредбите на организацията, акцентира той. Д-р Хасан Адемов заявява, че Народното събрание и Комисията по труда, обществената и демографската политика ще продължат взаимните старания с представителите на Министерството на труда и обществената политика и на обществените сътрудници, с цел да могат всички конвенции на МОТ да намерят уместно място в българското законодателство.

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков уточни, че МОТ е неповторима организация, която разрешава да бъдат взимани взаимни решения от представителите на държавните управления, работодателите и служащите за възстановяване на изискванията на работа, реализиране на заслужен труд и обществена правдивост за всички. Днес 100 години след нейното основаване със удовлетворение можем да отбележим голям брой достижения в обществената сфера, като в същото време отчитаме със угриженост и редица провокации, пред които се изправя актуалния свят, означи той. Бисер Петков акцентира, че са нужни съответни дейности в отговор на тези провокации, с цел да може да се резервира и укрепи постигнатото – дейни политики по заетостта, приобщаващ пазар на труда, добре функциониращи институции, потребление на технологиите в поддръжка на достойния труд и индивида, както и поощряване на опциите на предприятията за развиване и генериране на претовареност.

Изказвания на кръглата маса направиха президентът на Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ и заместник-председател на Националния съвет за тристранно съдействие Димитър Манолов и ръководителят на Българската търговско-промишлена палата и заместник-председател на Националния съвет за тристранно съдействие Цветан Симеонов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР