Парламентарните избори в Чехия днес и утре се очаква да

...
Парламентарните избори в Чехия днес и утре се очаква да
Коментари Харесай

Чехите гласуват днес и утре на парламентарни избори

Парламентарните избори в Чехия през днешния ден и на следващия ден се чака да повдигнат на власт още едно евроскептично държавно управление в Централна Европа.

Въпреки че страната има една от най-бързо растящите стопански системи в Европейски Съюз и един от най-ниските проценти на безработица, на гласоподавателите им е пристигнало до гуша от корупция и от непопулярния левоцентристки министър председател Бохуслав Соботка, съобщи Асошиейтед прес.

От осемте партии, които се чака да завоюват места в долната камара на Народното събрание, половината се афишират срещу обичайния политически курс, някои се възползват от страховете от имиграцията и исляма, а други се опълчват на участието в Европейски Съюз и НАТО.

Партия АНО (Действие на недоволните жители 2011) на 63-годишния милиардер Андрей Бабиш, медиен магнат и някогашен министър на финансите, който дава обещание да води битка с корупцията, е любимец за спечелването на изборите. Тя направи мощен дебют в чешката политика преди четири години, като приключи изненадващо на второ място на предходните избори и стана дребен съдружен сътрудник в държавното управление.

Социологическите изследвания демонстрират, че най-вероятно Бабиш ще стане идващият чешки министър председател, макар че му е повдигнато обвиняване в машинация с евросубсидии и е упрекван, че е сътрудничил на тайната полиция по времето на комунизма.

АНО, сходно на множеството чешки партии, изцяло отхвърля квотния механизъм на Европейски Съюз за преразпределяне на бежанци, а нейният водач е сериозен към Европейски Съюз и е срещу определянето на дата за приемане на еврото.

Най-радикалният кандидат е антимигрантската партия "Свобода и директна народна власт " (СПД) на родения в Токио предприемач Томио Окамура, който споделя, че ислямът е "идеология на омразата ", опълчва се на условието на НАТО страните членки да харчат за защита два % от Брутният вътрешен продукт и желае референдум за преразглеждане на участието на Чехия в Европейски Съюз. Според социолози СПД може да вземе към 9 % от вота.

Чешката социалдемократическа партия, водещата политическа мощ в настоящето държавно управление, загуби поддръжка поради непопулярния си водач Соботка, който наскоро сподели, че е податлив да образува държавна коалиция с комунистите.

Комунистическата партия на Чехия и Моравия поддържа другарски връзки с ръководещите компартии в Куба, Китай и Северна Корея и се чака да получи повече от 10 % от вота.

Консервативната Гражданска демократическа партия, която преди беше най-голямата политическа мощ, още не може да се възвърне от свадите, довели до края на нейното ръководство през 2013 година и е малко евентуално да вземе повече от 10 %.

Либералната Партия на пиратите, която поддържа участието в Европейски Съюз и НАТО и е известна измежду младите гласоподаватели, има късмет за пръв път да завоюва места в Народното събрание. Неотдавнашни социологически изследвания демонстрират, че тя има поддръжка от 6 % или повече.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР