Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат да бъде

...
Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат да бъде
Коментари Харесай

Пеевски: Няма логика ВСС с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор

Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи желаят да бъде спрян изборът на нов основен прокурор. Трите партии внесоха декларация до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Декларацията е подписана от Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. 

" Отправяме своя апел към Висшия правосъден съвет да спре процедурата по желание на нов основен прокурор до окончателното изговаряне на Конституционния съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията на Република България ", написа в декларацията. 

“Първо да се одобряват измененията в Конституцията, по-късно нов Висш съдебен съвет и по-късно нов основен прокурор ”, прикани депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски в Народното събрание.

“Внасяме декларация в деловодството на Народно събрание с апел към Висш съдебен съвет дружно с Движение за права и свободи и ПП-ДБ да се изчака с избора на нов основен прокурор ”, съобщи и Деница Сачева от ГЕРБ. 

По-рано правосъдният министър Атанас Славов разгласи, че ще внесе във Върховния административен съд тъжба против избора на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор. Според Славов, процедурата за избор на нов основен прокурор би трябвало да бъде спряна.

Депутатката Рая Назарян разгласи, че те спазвали конституционния принцип за разделяне на управляващите и не се месели в работата на правосъдната власт. 

" В тази връзка отправяме единствено и само зов, молба към Висшия правосъден съвет да спре процедурата за избор на нов основен прокурор до привършване на измененията в Конституцията, както и до окончателното изговаряне на Конституционния съд по към този момент формираното и висящо пред него дело. 

Считаме, че в случай че процедурата не бъде спряна и тя продължи и бъде извършена преди настъпването на тези две предпоставки, няма да докара до транспарантен и обективен избор на нов основен прокурор на Република България и ще наруши доверието и упованието на обществото ", сподели Назарян. 

Проектодекларацията се чака да бъде разгледана в пленарната зала на Народно събрание другата седмица. 

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ повтори причините на ГЕРБ.

Делян Пеевски уточни:  " Не е разумно Висш правосъден съвет с изминал мандат, без значение че той е законен все още, да избира главен прокурор с мандат от седем години. 

Все отново този прокурор ще работи с новия Висш правосъден съвет, който ще се избере. Плюс това ще има Прокурорски съвет настрана, Съдийски съвет настрана. Някак си ни се коства, че няма легитимност за седем години напред да се предреши този избор от един Съвет, който е с изминал мандат.

Ние просто ги призоваваме. Решението е тяхно, ние не се намесваме в правосъдната власт, но дано да забележим какво решение ще вземат. Това е нашият глас въз основата на нашите избиратели и ние считаме, че това е рационалното - да не прибързват с този избор ", сподели Пеевски. 

В декларацията като претекст е посочено " сериозното публично напрежение " след освобождението на основния прокурор и процедурата по желание на нов подобен.

Иван Гешев бе освободен от поста основен прокурор на 15 юни с решение на Висш съдебен съвет. След това стартира процедура по желание на краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор и на мястото на Гешев бе назначен Борислав Сарафов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР