Парламентарните групи на ГЕРБ, ИТН, ДПС и ДБ се обявиха

...
Парламентарните групи на ГЕРБ, ИТН, ДПС и ДБ се обявиха
Коментари Харесай

Депутати атакуват противоконституционна поправка на Петков за висше в чужбина

Парламентарните групи на ГЕРБ, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и Демократична България се оповестиха срещу " репутационна и противоконституционна " корекция, импортирана от партия " Продължаваме промяната " и Министерския съвет в Закона за висшето обучение. Окончателните ремонти на второ четене в закона депутатите разглеждаха през днешния ден в парламентарната Комисия по обучение.

Предложението е импортирано в параграф 20, посредством основаване на нов член и гласи: " основаване на национални стратегии за придобиване на степен в чужбина за реализация на пазара на труда в Република България ". " Против " се изрече Красимир Вълчев от ГЕРБ. По думите му достъп до висше обучение се обезпечава посредством държавните ВУЗ и в закона не попадат даже частните университети , а " в този момент се предлага да се вкарат висши образователни заведения в други страни ".
 Увеличават таксите в 16 държавни ВУЗ-а
Увеличават таксите в 16 държавни ВУЗ-а

Повишението е с от 5% до 15%

" Управляващото болшинство не почита Конституцията, в случай че би трябвало да се финансира интернационално изменение, би трябвало да е по линия на интернационалните европейски мрежи ", сподели той.

Вълчев счита, че с тази стратегия се нанасят репутационни проблеми на системата и назова поправката " персонална самодейност на премиера Кирил Петков, в нарушаване на закона и Конституцията, която споделя на българските висши учебни заведения " Вие не струвате ".

Проф. Тодор Чорбанов от Има Такъв Народ също счита текста за несъгласие на Конституцията и предложи за задачата да се употребяват стратегии на МОН и на Европейски Съюз за продан на студенти.
 Джамбазки желае инспекция за отвод за ранглиста на наши сънародници от чужбина във ВУЗ
Джамбазки желае инспекция за отвод за ранглиста на наши сънародници от чужбина във ВУЗ

За фамилиите от Западните околности е мъжество да пратят децата си да учат тук

Депутатът Петър Чобанов от Движение за права и свободи също разгласи, че ПГ няма да одобри " сходен вид образование и финансиране на външни университети по елитарен метод " и той счита, че доста малко студенти ще се възползват. Елисавета Белобрадова от " Демократична България " изиска да се ревизира дали не опонира предлагането на Конституцията . Антон Тонев от " Продължаваме промяната " призна: " Има доза истина в упреците, само че фокусът би трябвало да е върху професионалната реализация върху пазара на труда в Република България, както е записано в члена ".

Той бе безапелационен, че смяната не е към " кръг от хора ". Тонев отхвърли да се наскърбява и българското висше обучение и сподели, че по времето на ГЕРБ висшето обучение е затънало най-вече.

Мукаддес Налбант от Движение за права и свободи изиска да е ясно, че " не би трябвало да става дума за финансиране на Харвард " и отговор " по какъв начин ще ги накараме да се върнат в България ". Тя акцентира и вкарването на поправката в последния миг на второ четене на закона.
 Увеличават приема на студенти в 23 посоки и субсидират 41 223 от тях Обновена
Увеличават приема на студенти в 23 посоки и субсидират 41 223 от тях

Държавата отпуска 3 млн. лева за увеличение научните изявления в интернационалните издания

Ирена Анастасова от Българска социалистическа партия , която е измежду вносителите на измененията в закона, сподели, че " не желае да се окачествява като засегнатост към ВУЗ, а засегнатост било, че децата отиват в чужбина ".

Костадин Костадинов от " Възраждане " разяснява, че предлагането може да е с положителни претекстове, само че като основа се съгласява с констатацията " засегнатост ". Той не поддържа предлагането и изиска да не се основава система, с която да се официализира този проблем и да се пълнят дупките.

Министърът на образованието Николай Денков отбрани поправката с тезата, че познава системата на висшето обучение и в България, и в други страни и уточни, че се употребява като интернационална процедура да се развие висшето обучение.

Друг негов претекст - и в Белгия, и Франция вкарали смяната ръководещи, без консенсус, за повдигане на качеството, когато се приказва за атестиране. Той е изрично срещу, че смяната е противоконституционна и добави, че е посочил, че не се поддава на напън, в това число и " на ректорите на Медицинските университети " .

Негов образец бе, че България се прави оценка с ниска грижа за възпитаници и студенти, като мексикански страни . За качеството на висшето обучение той счита, че " системата ни е затворена и не каним непознати експерти, а би трябвало да подготвим фрагменти да се върнат по-късно в България, а поправката е крачка в тази посока ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР