Парламентарната група на ВОЛЯ внесе днес законопроект за намаляване на

...
Парламентарната група на ВОЛЯ внесе днес законопроект за намаляване на
Коментари Харесай

9% ДДС за книги, учебници и фитнес, искат от Воля

Парламентарната група на ВОЛЯ внесе през днешния ден законопроект за понижаване на ДДС-то на книги, учебници и образователни пособия в хартиено издание от 20% на 9%. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия Воля.

„ Предлагаме същата ставка да важи и за спортни зали, фитнес центрове, всички места, свързани с физически извършения и спорт “, съобщи вносителят на предложенията Боряна Георгиева.

Тя се аргументира, с това че във всички държави- членки на Европейски Съюз, като се изключи България и Дания, ДДС-то за книги и учебници е понижена на половина по отношение на нормалното.

ГЕРБ и "Обединени патриоти " внесоха измененията в Закона за Данък добавена стойност за заведения за хранене и книги

„ В доста страни в съюза, а и отвън него, даже няма такава ставка за тези произведения. Българските книги и учебници са на трето място в Европейски Съюз по повишаване за 2017г. и тази наклонност продължава. Намаляването на налога ще докара и до по-ниски цени, което, уверена съм, ще подтиква продажбата на книги и четенето! “, разяснява Боряна Георгиева, която е зам.- ръководител на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и член на Комисията по културата и медиите.

Сред претекстовете на законопроекта е и статистиката, че през 1990г. на всеки българин са се падали по 7-10 продадени книги годишно. В момента - по една! „ Има толкоз доста хора, които желаят да купуват книги, само че не могат да си разрешат! От 20 години се приказва за понижаване на Данък добавена стойност за книгите и никой нищо не е направил досега! “, сподели още Боряна Георгиева.

Според нея намаляването на Данък добавена стойност за учебниците ще бъде безапелационна поддръжка за фамилиите с възпитаници.

„ ВОЛЯ е поредна и социалноангажирана партия, а поддръжката ни за фамилиите, е измежду целите ни. Това е следващата ни самодейност в отбрана на политиките за деца, които още предходната година сме обединили в „ Пътна карта на детското благополучие “. Искаме със обществени и стопански промени да се усъвършенства животът на най-малките и надлежно на техните родители “, добави Георгиева.

Бойко Борисов за пониженото Данък добавена стойност за заведенията: Ще подкрепим сектора в рецесията

Второто предложение- за понижаване на Данък добавена стойност за спортните зали, е мярка в поддръжка на тези бизнеси, тъй като след хотелите и заведенията за хранене, те са най-пострадалите в рецесията.

„ Мярката ще подтиква повече хора да спортуват, да живеят здравословно и да имат мощна имунна система! В този смисъл предлагането е и част от предварителната защита за здравето на българите. А то е от национално значение “, уточни още Боряна Георгиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР