Парламентарната група на Продължаваме промяната внесе предложение за създаване на

...
Парламентарната група на Продължаваме промяната внесе предложение за създаване на
Коментари Харесай

ПП предлага временна комисия за решаване на системните проблеми с дървата за огрев

Парламентарната група на " Продължаваме промяната " внесе предложение за основаване на краткотрайна комисия в Народното събрание, която да разиска ограничения и да показа решения на проблемите с цените и достъпа до дървата за огрев. Освен че всяка година немалка част от българските семейства срещат съществени усложнения да се снабдят с дърва, за настоящия отоплителен сезон в някои региони на страната към момента има риск мнозина да останат без отопление, оповестиха от пресцентъра на партията.

Целта на Политическа партия е в границите на 10 дни краткотрайната комисия да изготви и предложи съответни стъпки за превъзмогване на проблемите, които не престават макар напъните на държавните горски предприятия и Министерството на земеделието и горите.

Проблемът визира 1,5 млн. семейства в дребните обитаеми места, които са най-уязвимата част от популацията. Месечна енергийна помощ от към 600 лева за сезона получават едвам 310 000 семейства (т.е. 20% от всички семейства, които се отопляват с дърва).

Само за една година цените на дървата за огрев са нарастнали съвсем двойно, а поръчките са се нараснали до 2-3 пъти по отношение на миналогодишните равнища. Предварителен разбор на ПГ на “Продължаваме смяната " демонстрира, че главната причина за дефицита и растящите цени е неналичието на механизъм за транспарантно обмисляне и осъществяване на поръчките. Установено е презапасяване поради: нарастване на интернационалните цени на газа и тока; високото търсене на дървесина за промишлени цели и даже за произвеждане на ток; естествените предели на допустимата сеч в горите и други.

На локално равнище най-често сигналите са свързани с корупционни схеми при снабдяването на дърва за огрев от държавните и общински гори, вследствие на които едни семейства са облагодетелствани за сметка на други. Масови са случаите и на доставка на противозаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и занижаване на размерите на дървата по отношение на количествата, посочени в съответните отчетни документи. Продължава казусът със сппекулативните цени, което значително се дължи на липса на бистрота на активността на избрани търговци.

" Продължаваме промяната " предлага краткотрайната комисия да обследва и за какво потърпевшите от наводненията поданици на Карловските села са били подведени, че ще могат да получат гратис дърва за огрев за идната зима.

В рамките на работата на краткотрайната комисия ПГ на “Продължаваме смяната " ще показа и законопроект за справяне със систематичните проблеми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР