Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи утре да бъде гласувана

...
Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи утре да бъде гласувана
Коментари Харесай

ПГ на ГЕРБ ще предложат отмяна на мораториума върху иновативните лекарства

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи на следващия ден да бъде гласувана в пленарна зала анулацията на параграфа от Закона за бюджета на Здравната каса, с който бе натрапен мораториум върху финансирането на новаторски лечения. Това излиза наяве от публична позиция на ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, качена на уеб страницата на ръководещата партия. Решението да се предложи анулация на параграфа, който бе доказан с двойно гласоподаване - един път при приемането на закона и повторно откакто президентът наложи несъгласие и го върна за преразглеждане в Народното събрание е с мотива  " сензитивна тематика като опазването на здравето не трябва да се употребява за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти. "

Ето и цялостният текст на формалната позиция, подписана от Цветан Цветанов в качеството му на ръководител на ПГ на ГЕРБ.

" В днешния ден организирах серия от диалози с ръководителите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на опазването на здравето и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на диалозите беше да се обезвреждат всички вероятни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лекуване или медикаменти. По време на диалозите стана ясно, че министърът на опазването на здравето към този момент е подготвен със всички заповеди за основаването на 6 комисии, както и с Правилник за изискванията и реда за работата на комисиите за систематизиране на скъпоструващите медикаменти. По този метод към този момент е основана цялата нормативна среда за работата на комисиите надалеч преди края на годината. Затова изричам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му.

Въпреки тази подготвеност и с цел да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лекуване, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала анулация на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предлагането само при постигането на цялостен политически консенсус от всички парламентарни групи и ръководителите им.

Предложението на ПГ на ГЕРБ за анулация на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща поддръжка от представителите на всички институции, с които разговарях през днешния ден, както и от ръководителите на отрасловите парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че сензитивна тематика като опазването на здравето не трябва да се употребява за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти. "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР