Парламентарната група на БСП за България излезе с декларация в

...
Парламентарната група на БСП за България излезе с декларация в
Коментари Харесай

Процесът срещу Елена Йончева не е наказателен, а политически, заяви Нинова

Парламентарната група на Българска социалистическа партия за България излезе с декларация в поддръжка на депутата от левицата Елена Йончева. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова акцентира, че никой не е чувал името на Елена Йончева към следствието за КТБ и попита за какво в този момент се повдига това обвиняване.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще сезират редица интернационалните институции, измежду които "Репортери без граници ".

Пълният текст на декларацията

През 2014г. беше разгласен банкрутът на Корпоративна комерсиална банка. През 2017г. прокурорът Иван Гешев разгласи, че в модела КТБ са разкрити връзки на политици, които са получавали нерегламентирано пари в брой, по разпореждане на Цветан Василев. Веднага написах писмо до Специализираната прокуратура и поискахме имената на тези политици да бъдат оповестени обществено. Сега е края на януари 2019 година и както сами знаете нито един политик не е разгласен обществено и против него не е почнало следствие. За това пък беше повдигнато обвиняване на сътрудника и публицист Елена Йончева. И се питаме - за какво в този момент, след 5 години?

Уважаеми българи, за 5 години Елена Йончева нито един път не е викана, не е разпитвана и не й е обещано право да изясни и да показа документи и доказателства. За 5 години никой към следствието КТБ не е чувал за името на Елена Йончева. Стои въпросът за какво тъкмо в този момент и навръх нея се случва това? Защото това е политически развой, а не углавен, това е принуда поради нейната храброст да изнесе случаите на обири и корупция в България, на оградата с Турция, „ Кумгейт” в Хасково, строителството на пътища и да си разреши да стартира следствие за къщата на един политик в Барселона, както и да го осъди за неистина. Това е повода през днешния ден Елена Йончева да е подложена на тази принуда.

Ние всички стоим зад нея, и ПГ на „ Българска социалистическа партия за България”, и Българска социалистическа партия. Няма да позволим върху нея да се упражнява напън и ще я подкрепим с всички благоприятни условия, които имаме, като партия и като нейни сътрудници. От през днешния ден привличаме и интернационална поддръжка, като изпращаме писма с цялостната информация за протичащото се до посолствата на Европейски Съюз, до Международната федерация на публицистите, Европейската федерация на публицистите, Репортери без граници, които ни отреждат ужасното 111 - то място по независимост на медиите, по време на ръководството на Бойко Борисов.

Този въпрос, уважаеми българи, не е просто за отбрана на Елена Йончева, той е знаменателен въпрос за няколко неща. КТБ е ослепителен образец за задкулисие, обединение на власт и пари, на мафия и ръководство и същинските виновници няма да бъдат разкрити и осъдени. Те стоят и в този момент откъм гърба, в това задкулисие, и не престават да разграбват КТБ, за която вие платихте от джоба си. Второ - това е моделът на прехода, който за жалост продължава и през днешния ден, и на който две години предлагаме да сложим край. Това обаче е и трети въпрос, не за Елена Йончева, а за държавността, тъй като жестоко потъпква правилата за разделяне на управляващите – изпълнителната власт употребява част от правосъдната за политическа принуда. Това са последните опити на една властническа власт да употребява всички ограничения, с цел да се избави. Това е облик и на различен детайл на правовата, демократична и конституционна България – да се отнеме всяка независимост на словото, на особеното мнение, да се накаже този, който подлага на критика и има смелостта да демонстрира корупцията на властта. Това е и тест за съпротивителните сили на нашето общество.

Благодарим на Съюза на българските публицисти, Клъстър за свободно слово, на хилядите хора, които се обадиха на нас и на нея, с цел да изразят поддръжка. Вие показахте, че обществото има съпротивителни сили и можем дружно, освен да осъдим властническия режим на Борисов в България, можем дружно да го отхвърлим.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР